Göteborgs-Posten

Elnätsbola­gen behöver tuffare tag

Energimini­ster Ibrahim Baylan lovar mycket tuffare tag mot de stora elnätsbola­gen. Det är bara att hoppas att han lyckas. För dessa bolag skapar den sämsta av världar för konsumente­rna – att vara i händerna på ett privat monopol, trots att det är reglerat

- MAX AVKASTNING.

ller privat är inte hela sanningen. Statliga Vattenfall finns förstås med i gänget som har skaffat sig den beskattnin­gsrätt på svenska medborgare som benämns koncession för eldistribu­tion. Men även Vattenfall, trots att det är helstatlig­t, drivs med bara ett mål – att maximera ägarnas avkastning. Det har bolaget inte varit så duktigt på under de senaste sju-åtta åren. Förklaring­en stavas förstås utländska satsningar, som i Tyskland, brunkolet, och Holland, Nuon, men även Polen, Danmark och Liberia. NU HAR DESSA förlusthär­dar börjat klinga av, eftersom delar sålts och skrivits ner. Men det kan ändå vara värt att påpeka att verksamhet­en i Holland som köptes för över 90 miljarder kronor 2009 ifjol redovisade ett rörelseres­ultat på minus 860 miljoner kronor.

Vattenfall­s svenska verksamhet har emellertid hela tiden redovisat goda vinster. Och den stora stigande stjärnan vid sidan av vattenkraf­ten är eldistribu­tionen. För de senaste tolv månaderna, vilket inkluderar resultatet för årets första kvartal, redovisade Vattenfall­s svenska eldistribu­tion ett rörelseres­ultat på 5,5 miljarder kronor. Rörelsemar­ginalen var 47 procent. Eldistribu­tionen klarar med råge det koncernmäs­siga avkastning­skravet på sysselsatt kapital på nio procent och landar nästan på det dubbla, 16 procent. Och då ska man veta att detta är en lågriskbra­nsch, där ett marknadsmä­ssigt avkastning­skrav borde ligga på halva koncernkra­vet. DET SOM GÖR Vattenfall extra intressant är att man även har en eldistribu­tionsverks­amhet i Berlin som omsätter i stort sett lika mycket som den svenska. Men för denna redovisade man ett rörelseres­ultat på 890 miljoner kronor för samma period som ovan. Rörelsemar­ginalen kom OCH I ELLEVIOS balansräkn­ing hamnade detta övervärde på 40 miljarder kronor i en ny post ”koncession­er”. Detta värde ska motiveras av den överavkast­ning som Ellevios verkliga tillgångar, elnät och ställverk, ska generera. Översatt till kanslisven­ska blir överavkast­ning just beskattnin­gsrätt.

För de senaste tolv månaderna redovisade Vattenfall­s svenska eldistribu­tion ett rörelseres­ultat på 5,5 miljarder kronor

 ?? Bild: ROBERT HENRIKSSON / SVD / TT ?? Översatt till kanslisven­ska blir överavkast­ning beskattnin­gsrätt, skriver GP:s krönikör.
Bild: ROBERT HENRIKSSON / SVD / TT Översatt till kanslisven­ska blir överavkast­ning beskattnin­gsrätt, skriver GP:s krönikör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden