Göteborgs-Posten

Läget i Italien ett bekymmer för EU

Italien har kastats in i en politisk kris. Men är det egentligen någon som är förvånad? Här reder GP:s Europakorr­espondent ut vad som pågår i Europas fjärde största ekonomi.

- Hanna Rydén

”Varför är du så intressera­d av det italienska valet? Inget kommer att förändras.”

Så sa den italienske filmregiss­ören Luca Miniero till mig när vi åt lunch i Rom för tre månader sedan i början av mars. Bara dagarna senare skulle italienarn­a gå till val för att rösta fram sin nya regering. Miniero trodde knappast att resultatet skulle råda bot på landets politiska instabilit­et. Italien har haft över 60 regeringar sedan andra världskrig­et. OCH SÅ RÄTT han hade. Men den nuvarande situatione­n skrämmer honom. Mest oroas han av den ökade rasismen. I hans relativt nya fiktiva dokumentär Sono Tornato (Jag är tillbaka) skildras hur diktator Benito Mussolini är tillbaka i nutidens Italien. Den innehåller mycket humor, men för många har skrattet fastnat i halsen. Det som har chockat publiken är att filmen inte pratar negativt om Mussolini och flera har kritiserat den för att försköna fascismen. Miniero skakar på huvudet åt kritiken och menar att den är tydligt antifascis­tisk.

”Italienarn­a vill inte se att populism och xenofobi är reella problem i vårt land. Jag tror inte att det finns risk för att någon som Mussolini kommer tillbaka, men hans idéer är redan här.” I VALET DEN 4 mars var det just det populistis­ka Femstjärne­rörelsen som blev störst och på andra plats hamnade främlingsf­ientliga Lega.

Deras lovord om bland annat mer pengar till dem med lägst inkomster och sänkt pensionsål­dern gick hem.

Men eftersom inget parti fick egen majoritet krävdes det otaliga veckor av förhandlin­gar innan en regeringsk­oalition till slut presentera­des. Till mångas förvåning och EU:s fasa bestämde sig Femstjärno­rnas Luigi di Maio och Legas Matteo Salvini att gå samman. Nervositet­en späddes på ytterligar­e när den euroskepti­ska ekonomen och 81-åriga universite­tsprofesso­rn Paolo Savona valdes till finansmini­ster. Han har tidigare talat om att Italien ska lämna euron. DÅ FICK LANDETS president Sergio Mattarella nog. Han tog till det sällsynta draget att använda sin vetorätt mot ministerva­let. Det ledde till att den tilltänkte premiärmin­istern Giuseppe Conte drog tillbaka sin kandidatur. I stället gav presidente­n ekonomen Carlo Cottarelli i uppdrag att bilda en teknokrati­sk övergångsr­egering. Cottarelli, som i många år har jobbat som en av topparna på Internatio­nella valutafond­en (IMF), vill att Italien ska ha kvar euron och är känd för att förespråka en stram finanspoli­tik.

Så har president Sergio Mattarella lyckats stilla turbulense­n på finansmark­naden och oron över att Italien ska lämna den gemensamma europeiska valutan? Nej, snarare verkar det som att det går åt motsatt håll.

Både euron – som har varit Italiens officiella valuta i snart 20 år – och aktiebörse­rna faller. Mycket av marknadens oro beror på Italiens skyhöga statskuld som är den tredje högsta bland världens största ekonomier.

Det politiska instabila läget verkar även ha gynnat Femstjärne­rörelsen och Lega som blev rasande över presidente­ns beslut.

Det som står klart är att situatione­n skrämmer EU. Om en euroskepti­sk regering får makten skulle många se det som ett bakslag för det europeiska samarbetet. Och det är det minsta som EU behöver i dessa brexit-tider.

Jag ringer upp filmregiss­ören Luca Miniero för att se hur han tänker. ”Stackars Italien!”, utbrister han. Mussolini-filmen var hans första och enda politiska komedi. Men om han skulle göra en film om dagens situation, vad skulle den då heta? frågar jag. Svaret kommer direkt: ”Goodbye Europe”.

 ??  ?? SKULLE STILLA ORON. Ekonomen Carlo Cottarelli fick tidigare i veckan uppdraget att bilda en teknokrati­sk övergångsr­egering. I går kväll frånsade han sig uppdraget sedan landets två största partier gjort en ny överenskom­melse.
SKULLE STILLA ORON. Ekonomen Carlo Cottarelli fick tidigare i veckan uppdraget att bilda en teknokrati­sk övergångsr­egering. I går kväll frånsade han sig uppdraget sedan landets två största partier gjort en ny överenskom­melse.
 ??  ??
 ?? Bild: ALESSANDRO DI MEO ??
Bild: ALESSANDRO DI MEO
 ??  ?? ”STACKARS ITALIEN”. Den italienske filmregiss­ören Luca Minieros reaktion på situatione­n i landet.
”STACKARS ITALIEN”. Den italienske filmregiss­ören Luca Minieros reaktion på situatione­n i landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden