Göteborgs-Posten

Burka och niqab förbjuds i Danmark

-

Danska folketinge­t har nu klubbat igenom ett förbud mot ansiktstäc­kande klädsel, bland annat burka och niqab, i det offentliga rummet från och med den 1 augusti. Av totalt 105 närvarande folketings­ledamöter röstade 75 för ett förbud.

Vid en första överträdel­se mot förbudet ska det betalas böter på 1 000 danska kronor. Från den fjärde gången och därefter blir det böter på 10 000 danska kronor. DANSK FOLKEPARTI (DF) hade tidigare föreslagit att överträdel­se skulle kunna ge fängelse, men lyckades inte samla en majoritet för detta. DF röstade istället för det liggande förslaget.

Polisen ska få instruktio­ner

Danska folketinge­t har nu klubbat igenom ett förbud mot ansiktstäc­kande klädsel, bland annat burka och niqab, i det offentliga rummet från och med den 1 augusti.

NY LAG.

om hur förbudet ska hanteras. Justitiemi­nister Søren Pape Poulsen, från regeringsp­artiet Konservati­ve folkeparti, har tidigare sagt att lagen inte handlar om att polisen ska slita av burkor och niqab från kvinnor på gatan. De ska utdöma böter och uppmana kvinnorna att gå hem. Det blir upp till polisen att avgöra om ansiktet syns för lite. EFTER förhandlin­gar under våren ställde sig Socialdemo­kraterna till slut bakom regeringen och Dansk Folkeparti, vilket varit avgörande för att förslaget skulle gå igenom. Under omröstning­en var det en folketings­ledamot från Socialdemo­kraterna som röstade emot. Folketings­ledamöter från Liberal Alliance – ett av partierna i trepartire­geringen – röstade emot, med undantag från de som är ministrar.

Frankrike införde förbud mot burka och niqab redan 2011 som första land i Europa.

 ?? Bild: MADS CLAUS RASMUSSEN ??
Bild: MADS CLAUS RASMUSSEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden