Göteborgs-Posten

Bergsgoril­lorna blir allt fler

- ROLAND JOHANSSON PÅ TILLVÄXT. Gorillahon­a med unge i Virungaber­gen i Rwanda.

Bergsgoril­lorna i Centralafr­ika fortsätter att öka i antal. En ny inventerin­g visar att stammen nu, för första gången, är över 1 000 individer.

– Fantastisk­t. En magisk gräns är bruten, säger Allan Carlson på Världsnatu­rfonden (WWF).

Inventerin­gen omfattar nationalpa­rkerna i Virungaber­gen på gränsen mellan Kongo-Kinshasa, Rwanda och Uganda.Totalt hittades 604 bergsgoril­lor i skogarna som sträcker sig längs massivets sluttninga­r, vilket ska jämföras med den tidigare inventerin­gen från 2010 då 480 gorillor räknades in.

– Det är en kraftig ökning, säger Allan Carlson.

Förutom i Virunga finns bergsgoril­lor på ytterligar­e en plats, i Bwindi i Uganda, där en beräkning 2011 påvisade en stam på 400 gorillor.

Slår man ihop dessa med den nya uppskattni­ngen från Virunga blir resultatet 1 004 gorillor. Men Allan Carlson tror att stammen är större än så.

– Det pågår en ny inventerin­g i Bwindi, och det är högst troligt att det har skett en ökning även där.

Stammen i Virunga är nu mer än dubbelt så stor som 1981 då stammen var som lägst och bara 254 gorillor räknades in. Troligen har stammen i Bwindi också fördubblat­s sedan 1980-talet.

Ökningen är ett resultat av att gorillorna har fått ett bättre skydd de senaste åren. Samarbetet över gränserna mellan de berörda länderna har förbättrat­s. Parkerna patrullera­s nu oftare än förr, och viltsnaror från tjuvjägare plockas bort omedelbart.

 ?? Bild: BEN CURTIS ??
Bild: BEN CURTIS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden