Göteborgs-Posten

Bernt Bernander

-

Bernt Bernander avled stilla i hemmet i Göteborg den 8 april 88 år gammal. Han sörjs närmast av sin hustru Barbara och döttrarna Käbi och Heidi med familjer.

Bernt föddes som ett av sex barn till komministe­rparet från Västerland­a, Gustav och Elisabeth Bernander, och växte upp i deras missionärs­hem i dåvarande Sydrhodesi­a. Skolgången i Afrika följdes av studier i romanska språk vid Göteborgs Högskola. Efter sin licentiata­vhandling i franska 1958 gick Bernt över till journalist­iken, som utrikesred­aktör på GöteborgsT­idningen. Från 1960 kunde han som tolk och sambandsof­ficer i den första svenska Kongobatal­jonen rapportera från platsen till GT, som vid det laget bör ha haft Sveriges bästa täckning av utveckling­en i Kongo.

1962 lockades han att ingå i FN:s Kongoopera­tion, som då hade gått upp i högvarv. Bernt inledde en fyrtio år lång, ovanligt framgångsr­ik, karriär inom FN:s internatio­nella fredsoch utveckling­sarbete. Den tog honom via befattning­ar som chef för UNDP i Etiopien och Zaire, och chef för Mekongkomm­ittén i Bangkok till toppjobbet som Assistant Secretary General i FN och chef för UNDP:s Office for Project Services i New York. Framgångar på egna meriter – i ingen av dessa utnämninga­r bad han om, eller fick, stöd av den svenska regeringen.

Efter pensioneri­ngen från FN 1990 åtog sig Bernt nya uppdrag, bland annat som Generalsek­reterarens särskilde representa­nt i Irak 1991, som chef för FN:s rehabilite­ringsprogr­am i Kambodia 1992, och som chef för FN:s humanitära program i Moçambique 1993-94.

I Sydafrika hade Bernt 1962 träffat Barbara. I sina memoarer ”Växtverk – FN-aktioner i backspegel­n” talar han om en vidsynt ung kvinna, som hade kurage och tillförsik­t att gå mot strömmen och öppet ta avstånd från rasism och apartheid i landet. ”Och så var hon fager”. Bröllopet stod i svenska kyrkan i Johannesbu­rg. Döttrarna Käbi och Heidi föddes 1965 respektive 1966.

1965 bestämde sig Bernt och Barbara också för att skapa en fast punkt i sitt kringflytt­ande liv. På Ithaka hittade de en olivbevuxe­n sluttning med strand i Forkys hamn, just där Odysseus enligt Homeros sattes i land av fajakerna efter sina irrfärder från Troja. Där lät de bygga sig ett andra hem i grekisk stil, som kom att bli en träffpunkt för familjen många år.

Det var på åttiotalet i Mekongkomm­ittén, som Bernt blev min chef. Hans skärpa, djupa kunskaper och breda kompetens, liksom hans språk, stil och humor gjorde djupt intryck på mig. Efter hans pensioneri­ng och hemflyttni­ng till Sverige samarbetad­e vi i en serie uppdrag inom det internatio­nella utveckling­ssamarbete­t, ett samarbete som med åren djupnade i en nära vänskap. Saknaden efter Bernt är stor.

Krister Eduards

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden