Göteborgs-Posten

Claesson hoppas på startplats efter succén

- FREDRIK JANLIND John Guidettis fick ledas av planen efter en tackling av Andreas Granqvist.

Viktor Claesson, 26, har haft en supersäson­g i Krasnodar. Nu hoppas Rysslands-proffset på en startplats i VM-premiären. – Vem vill komma hit och sitta på läktaren?

Han nobbades till U21-EM 2015 av Håkan Ericsson. Men till VM 2018 har Viktor Claesson fått en biljett av Janne Andersson. Men att petningen och den långa resan till A-landslaget skulle varit tuff för 26-åringen håller han inte med om.

– Nej, det tycker jag inte! Det är ett stort steg från att vara med på januaritur­nén och att vara med i VM-trupp. Det är så många som inte tar det steget men jag tycker det sista året här nu har gått väldigt fort för min del, säger han. SUCCÉN I KRASNODAR har inte undgått någon och nyligen var Viktor Claesson med på magasinet FourFourTw­o:s lista över spelarna som kommer att slå igenom under VM i Ryssland.

– Det kände jag inte till ... men det är alltid roligt att uppmärksam­mas, säger han.

Vad säger du om din säsong i år?

– Det har gått bra, över förväntan får jag ändå säga. Nu ska jag ta med mig det här självförtr­oendet och min poängprodu­ktion in i VM.

I klubblaget spelar han till mesta del som vänsterytt­er. En position som Emil Forsberg lagt beslag på i landslaget och för Viktor Claesson är det istället Jimmy Durmaz han slåss med om platsen till höger på mittfältet.

Jimmy Durmaz är tydlig med att han kommer starta premiären. Viktor Claesson då?

– Jag hoppas alla säger att de vill spela. Vem vill komma hit och sitta på bänken eller på läktaren? Sen är det kul att många spelare är i form. Det kommer inte bara vara startelvan som blir viktig under ett VM utan det är hela truppen som gör det så det är bara bra att det finns olika spelare att alternera med, säger han. CLAESSON ÄR DESSUTOM den enda i VM-truppen tillsamman­s med Andreas Granqvist som har Ryssland som sin hemvist.

– Det kanske gör att jag är lite lugnare på förhand med allt runtomkrin­g. Sen när det är dags för match så spelar det där ingen roll, säger han. VIKTOR CLAESSON Vad kommer svenska fansen få se i Ryssland?

– De kommer få se både bra och dåliga delar. Sen tror jag att många svenskar har en för negativ syn på Ryssland mot hur det faktiskt är. Samtidigt har de inte bra mänskliga rättighete­r men under VM kommer de vilja visa sig från en bra sida.

Har du märkt av något?

– Nej, inte på det sättet. Men jag lever ju en lite skyddad verkstad och i fotbollsbu­bblan. Men när vi hade bortamatch i Tjetjenien så var det ju militär med automatvap­en på flygplatse­n och då regerar man ju. Men i vardagen märker jag inte av något.

”Säsongen har gått bra, över förväntan får jag ändå säga. Nu ska jag ta med mig det här självförtr­oendet och min poängprodu­ktion in i VM.”

 ?? Bild: PETTER ARVIDSON ?? RYSSLANDSK­ÄNNARE. Viktor Claesson är den enda i VM-truppen tillsamman­s med Andreas Granqvist som har Ryssland som sin hemvist. ”Det kanske gör att jag är lite lugnare på förhand med allt runtomkrin­g”, säger han.
Bild: PETTER ARVIDSON RYSSLANDSK­ÄNNARE. Viktor Claesson är den enda i VM-truppen tillsamman­s med Andreas Granqvist som har Ryssland som sin hemvist. ”Det kanske gör att jag är lite lugnare på förhand med allt runtomkrin­g”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden