Göteborgs-Posten

Volvo Ocean Race får nya ägare

- EMMA TONNVIK

Volvo släpper taget om Volvo Ocean Race – men flera av nyckelpers­onerna i den nuvarande organisati­onen kommer fortsätta arbeta med tävlingen – när nu Atlant Ocean Racing Spain tar över ägandet.

Johan Salén, Richard Brisius och Jan Litborn har lång erfarenhet av att arbeta med Volvo Ocean Race.

Och det är just den trion som nu ska lotsa den anrika seglingstä­vlingen vidare när Volvo Ocean Race byter ägare från Volvo Cars och Volvo Group till Atlant Ocean Racing Spain, ett bolag som just leds av Salén, Brisius och Litborn.

De två förstnämnd­a har sedan i november haft uppdraget som President och co-President för den pågående upplagan.

– Volvo har varit en bra ägare men det kanske inte är ett storföreta­gs roll att äga och driva ett sånt här evenemang, säger Johan Salén och fortsätter:

– Jag tror det kommer underlätta att få till en organisati­on som kan vara helt fokuserad på det här och som har kunnandet och erfarenhet­en av att driva den här typen av evenemang. ÅRETS UPPLAGA HAR Göteborg som näst sista anhalt innan allt avslutas i Haag. Efter avslutad tävling dröjer det till 2021 innan nästa tävling avgörs. Om det även framöver kommer bli ett stopp i Göteborg är inte bestämt.

– Göteborg har alltid varit ett väldigt lyckat men vi kommer de närmsta veckorna börja med en process där det är diskussion­er med flera städer och potentiell­a stopp. Det kommer fattas beslut inom ett år. Det beror givetvis lite på hur motiverade Göteborg är. Blir det lyckat nu om ett par veckor ökar ju chanserna att det blir en fortsättni­ng. Hittills har det varit väldigt lyckat så förutsättn­ingarna är ju bra. TILL DEN NYA upplagan överväger de nya ägarna att ha två båtklasser. Exakt vilka det blir är ännu inte klart.

– Den klassen som det raceas med nu har fördelar och nackdelar.

”Volvo har varit en bra ägare men det kanske inte är ett storföreta­gs roll att äga och driva ett sånt här evenemang”

JOHAN SALÉN Nackdelarn­a är att det är en båtklass som bara används i Volvo Ocean Race i dag och inte till något annat. Vi tror att det är viktigt att jobba med en annan båtklass som teamen också kan använda för andra evenemang, det saknas nu, säger Salén och fortsätter:

– Vi vill dels behålla fördelarna den här klassen ändå har, att alla båtar är lika och det är beprövat, men samtidigt bredda oss så vi får in en annan typ av klass som kan skapa långsiktig­t bättre kontinuite­t, både för oss och de deltagande teamen. Vi tror det kommer göra att vi kan få in flera starka och bra team framöver. Men det är inget som är satt än.

 ?? Bild: SAM GREENFIELD ?? OKLART. Till den nya upplagan överväger de nya ägarna att ha två båtklasser. Exakt vilka det blir är ännu inte klart.
Bild: SAM GREENFIELD OKLART. Till den nya upplagan överväger de nya ägarna att ha två båtklasser. Exakt vilka det blir är ännu inte klart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden