Göteborgs-Posten

Reglerna gäller även dig

-

Innan ni läser vidare måste jag bara informera er om GDPR. Det är min skyldighet enligt ett EU-direktiv. Och det får absolut inte skickas ut per mejl eftersom det numera är olagligt att lagra mejladress­er (detta har många företag och myndighete­r missat).

Som läsare av denna spalt är ni naturligtv­is registrera­d. Det kanske låter konstigt eftersom detta är ett analogt kåseri i en papperstid­ning. Fråga mig inte hur det går till. Ni har antagligen lämnat spår efter er när ni betalade in prenumerat­ionen eller köpte ett lösnummer i Pressbyrån.

Det är den värld vi lever i. Om ni inte är tillfreds med detta kan ni alltid gå med i AT, Anonyma Tykoläsare. DET GÅR DOCK bra att fortsätta läsa. Ni behöver inte göra någonting (för de flesta av er är väl det en välbekant sysselsätt­ning).

Något dna behöver ni inte heller lämna. Vi vet ändå tillräckli­gt om er genetiska sammansätt­ning, enbart av vetskapen om att ni läser Tyko. Det är en sällsynt obskyr verksamhet som enbart tilltalar en mycket speciell typ av människor.

Till exempel sådana som läser en sådan usel historia som publicerad­es i denna spalt för sjutton år sedan:

– Här är några piller mot salmonella. Tag tre om dagen i tio dagar.

– Men varför har ni då skrivit ut 300 askar?

– Det ska väl ni skita i.

Det finns förresten politiska krafter som vill förbjuda dnaregistr­ering över huvud taget. Miljöparti­et kräver till exempel förbud mot topsar. Polisen utvecklar därför nu i stället en metod för vdn-märkning av brottsling­ar. ENLIGT DEN NYA datalagen ska vi lättare få veta mer om vilka uppgifter om oss som lagras på nätet. Ni som ägnar er åt att skriva hatmejl kan vi glädja med att det inte sker någon förändring. Det är fortfarand­e lika lätt att vara anonym.

GDPR ställer däremot till det i sjukvården när alla patientjou­rnaler måste anonymiser­as.

Det kanske vägs upp av ännu ett försök att införa husläkare. Något som de flesta länder har sedan länge.

Om jag läste rätt är dock regeringsp­artierna emot. De kanske tycker det är småborgerl­igt med husläkare.

Här är jag nog inne på en marknadsli­beral linje, nämligen att det är det egna initiative­t som ska gälla.

För vad är problemet? Man listar sig på en vårdcentra­l och hittar en läkare man trivs med. Sedan bokar man den läkaren så fort man behöver hjälp. Förutom akutfall.

Så gjorde jag för flera år sedan och utsåg doktor Gustav till min husläkare. Han kan numera med HUSLÄKAREN? osviklig precision skilja mina verkliga krämpor från de hypokondri­ska. Bara en sådan sak sparar mycket tid och pengar i sjukvården.

Jag har dessutom förbjudit honom att pensionera sig så länge jag lever. Fast där är jag inte riktigt säker på om jag har stöd i datalagsti­ftningen.

Sedan jag avslöjat att jag i ungdomen var en ivrig rökare av Mindenciga­retter har han hotat med att skriva in mig på ett mentholsju­khus.

Som sagt, AT tar gärna emot nya medlemmar.

Tallyho!

Som läsare av denna spalt är ni naturligtv­is registrera­d.

 ?? Bild: CISSI WELIN ??
Bild: CISSI WELIN
 ??  ?? TYKO vg@gp.se
TYKO vg@gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden