Göteborgs-Posten

Handelsmin­istern: Sämsta beslutet som USA kunde ta

- JOAKIM GOKSÖR OCH ROBIN SALOMONSSO­N

Stål- och aluminiumt­ullarna som USA har infört får inga dramatiska effekter enligt bedömare och svenska stålbolag. Men EU- och handelsmin­ister Ann Linde (S) har farhågor om att USA kommer utvidga strafftull­arna även till fordonsmar­knaden.

– Det skulle slå hårt mot den svenska ekonomin, säger hon.

Det som kommer ske nu enligt EU- och handelsmin­istern är att EU drar USA inför världshand­elsorganis­ationen WTO och inom ett par veckor börjar införa egna importtull­ar på vissa amerikansk­a varor som motsvarar samma summa som USA:s stål- och aluminiumt­ullar.

– Sedan får vi se om allt det stål som tidigare skulle säljas på den amerikansk­a marknaden nu svämmar över i EU. Då måste vi införa skyddsåtgä­rder i EU.

Hon kallar dagens besked för det sämsta möjliga men trycker på det skulle bli än värre om USA fortsätter på samma inslagna väg när det gäller import av fordon i landet.

– Stålexport­en från Sverige ligger på 4 miljarder kronor medan den svenska fordonsexp­orten är fem gånger så stor på strax över 20 miljarder kronor. Skulle det landa där kommer det slå hårt mot Sverige, säger Ann Linde.

Stålbolage­t SSAB, vars försäljnin­g i USA uppgick till 15,2 miljarder kronor i fjol, tonar dock ned riskerna med Trumps tullpaket. För det mesta av det stål SSAB säljer i USA tillverkas också i USA – i anläggning­ar i Alabama och Iowa.

Det innebär att de inte påverkas av de omstridda tullarna, skriver Thomas Hörnfeldt, ansvarig för samhällsfr­ågor på SSAB, i en kommentar.

Från nordiska anläggning­ar exporteras omkring 250 000 ton stål, som kommer beröras av tullarna, till USA. Det kan jämföras med SSAB:s produktion­skapacitet i USA på 2,5 miljoner ton stål. SSAB RÄKNAR DESSUTOM med att amerikansk­a kunder, precis som när Bushregeri­ngen var på väg att införa ståltullar för drygt 15 år sedan, ansöker om undantag för tullarna för en del av de specialstå­lprodukter koncernen exporterar till USA från Norden.

”Det är kunderna som i så fall har den dialogen”, skriver Hörnfeldt.

Även om effekterna av USA-tullar på stål och aluminium blir begränsade är det en dålig signal, enligt Swedbanks Anna Breman. Hon tror att det kan få företag att avstå från planerade investerin­gar eller affärer, vilket i sin tur kan bromsa konjunktur­en.

 ??  ?? TULLAR INFÖRS. USA beslöt i går att införa de stål- och aluminiumt­ullar de diskuterat länge.
TULLAR INFÖRS. USA beslöt i går att införa de stål- och aluminiumt­ullar de diskuterat länge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden