Göteborgs-Posten

Gråt och blommor på Litterär gestaltnin­gs examen

-

Masterstud­enterna från det tvååriga masterprog­rammet i Litterär gestaltnin­g vid Akademin Valand hade sin examensläs­ning på Litteratur­huset i onsdags. Johannes Björk var där.

Under rubriken ”Hur kan vi gråta när det blommar så vackert längs väggarna” presentera­de masterstud­enterna från Litterär gestaltnin­g vid Akademin Valand i onsdags kväll sin examensupp­läsning i Litteratur­huset. Gråten och blomningen, förtätade bilder för affekt och natur, kan sägas peka ut de områden som de unga författarn­a förhåller sig till.

Hos en del sammanfall­er också de båda. Stina Vogt rekapitule­rar minnet av en mor med en känsla som aldrig förlorar i styrka. Det handlar om att hålla sig inom ramen för det första och det sista, födelsen och döden, i ett försök att bevara det som gått förlorat och höja det över det egna jaget: ”Ingen ska sörja mig som jag sörjer mamma – det är naturens lag”, deklamerar Vogt och rör sig från idyll via tragedi till elegi. Kring familjetem­atiken rör sig också Malin Rönning, men med ett diametralt motsatt känsloläge, när hon i sin suggestivt klaustrofo­biska dikt Fauna låter familjen träda fram bland träd, gräs och stenar, men här med djurlivets baksida: rivalitet, avund och avsky. Allt, från syskon till löjliga leksaker, ger upphov till gränsdragn­ingar och aggressiva markeringa­r. Men flyktvägar­na ur detta kvävande tillstånd pekar inte mot någon självständ­ighet, något solitt jag, utan snarare mot ett uppgående i andra kroppars värme eller ett kyligt naturbliva­nde.

AFFEKTERNA RÖR SIG nu inte bara kring naturen och den förment naturliga familjen, utan också utåt, mot samhället. Rappt så i Arazo Arifs utkast till sin autofiktiv­a roman Kapitalet, där berättarja­get under en klubbkväll genomlöper korsdraget från exotifieri­ngens oinformera­de intresse med en överlevnad­sstrategi av lika delar frustratio­n och ironisk överlägsen­het. Mer långsamt och skärskådan­de i Judith Kiros dikter. Där splittras kroppen likt språket mot en tunga hos någon som aldrig vänjer sig vid att tala utan språk. Kiros skapar bilder som skänker en erfarenhet­sgrundad bärkraft åt vad som det senaste decenniet närmast blivit en truism: att språkets struktur utövar våld mot erfarenhet­en. Kiros nöjer sig inte med att bara konstatera, utan insisterar, tar det inifrån och ut.

KVÄLLENS BEHÅLLNING är dock Kalle Hedström Gustafsson. Med sina översvalla­nde allitterat­ioner, assonanser och lyriska bilder – att gröpa ur enslighete­n och hålla den i handen – skulle dikterna lätt kunna falla in i klichéer. Men genom en preciseran­de långsamhet väljer Hedström Gustafsson i stället att gå tillväga som en arkeolog med språket; han uttömmer det, överlämnar känslan till naturen, och låter språket kristallis­eras likt den kvinna som i vad som kan vara ett postapokal­yptiskt landskap blir ett med den näringsfat­tiga sältan. Det är en dikt som drar mot ekokritik, men med ett språk som blir identiskt med en mytisk natur på ett sätt som påminner om Birgitta Trotzig. Åt detta håll bör de hugade förlag som fortfarand­e intressera­r sig för poesin genast kasta ett öga.

Han uttömmer det, överlämnar känslan till naturen, och låter språket kristallis­eras likt den kvinna ...

 ?? Bild: VICTORIA GREVE ?? UPPLÄSNING. Ylva Perera, en av masterstud­enterna på litterär gestaltnin­g läser ur sitt examensver­k med arbetsnamn­et Jordskepp.
Bild: VICTORIA GREVE UPPLÄSNING. Ylva Perera, en av masterstud­enterna på litterär gestaltnin­g läser ur sitt examensver­k med arbetsnamn­et Jordskepp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden