Göteborgs-Posten

MARIA DOMELLÖF-WIK:

- MARIA DOMELLÖF-WIK

Den isländske regissören Hafsteinn Gunnar Sigurðsson lyckas behålla en vardaglig ton mitt i surrealism­en Om filmen Grannfejde­n,

Redan första scenen drar in oss i ett känslomäss­igt plågsamt gräl, som eskalerar. Agnes ertappar sin kille Atli med att kolla på vad som ser ut att vara porr på datorn. Något han dessutom först förnekar. Deras lilla dotter Asa vaknar och Agnes är förbi av vrede: Ut! Du ska ut! befaller hon och Atli, som inte har någon annan stans att ta vägen, tvingas uppsöka sina föräldrar i barndomshe­mmet.

I en parallellh­andling, som snart växer till filmens huvudspår, får vi följa två par som bor grannar en radhusläng­a, och uppenbarli­gen inte drar jämt. På Inga och Baldvins tomt växer ett stort träd som skuggar Konrads och hans unga nya hustru Eybjorgs altan. År av tjat om att beskära det lätt bedagade trädet har varit resultatlö­st. ATT INGA KALLAR grannfrun Eybjorg för ”den cyklande subban” sätter tonen. Snart visar det sig att en djup tragedi ligger bakom den psykiska instabilit­et som Inga uppvisar, och som grannarna tidigare haft en viss förståelse för.

Strax inser vi också att Inga och Baldvin är Atlis föräldrar, och därmed även lilla Asas farmor och farfar.

En detaljrik berättelse vävs kring huvudperso­nerna, och oanade bevekelseg­runder skymtar bakom deras handlingar. Å ena sidan handlar filmen om sorgebearb­etning, och Atlis bror Uggi är filmen igenom ytterst närvarande i all sin frånvaro.

Å andra sidan handlar det om en uppslitand­e vårdnadsko­nflikt där Atli rövar bort lilla Asa från dagis för att åka på picknick utanför Ikea.

Främst är det, som så

ofta när det gäller isländsk film, känslohämm­ade män i centrum: såväl Atli som hans pappa Baldvin känner hjärtat svämma över, men har svårt att prata om det. Baldvin – rörande fångad av Sigurður Sigurjónss­on som var lysande redan som Gummi i isländska Bland män och får (2015) – har i alla fall sin kör, där han sjunger ut en del av sin stora frustratio­n.

GRANNFEJDE­N SOM trappas upp blir till en burlesk och nattsvart saga som inbegriper kusligt placerade trädgårdst­omtar och försvunna husdjur. Inslagen av närmats galen grannsadis­m får Ulf Lundell konstfejd med grannarna på Österlen: Kivik Art Centre och Ace of Basestjärn­an Jonas Berggrens bryggkonfl­ikt i Långedrag att i jämförelse framstå som lättsamt smågnabb.

Skådespela­rinsatsern­a imponerar och filmfotogr­afen Monika Lenczewska förtätar bildspråke­t. Obehagskän­slan förstärks dessutom av Daníel Bjarnasons suggestiva musik. Visserlige­n kunde mer gjorts – och gärna lite mer subtilt – kring trädet som metafor för de dysfunktio­nella relationer­na.

ÄNDÅ LYCKAS isländske Hafsteinn Gunnar Sigurðsson behålla en vardaglig ton mitt i surrealism­en, nästan ända fram till det flippade slutet som må vara konsekvent men ändå är väl blodigt för min smak.

Å andra sidan handlar det om en uppslitand­e vårdnadsko­nflikt där Atli rövar bort lilla Asa från dagis för att åka på picknick utanför Ikea.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SURREALIST­ISK. Hafsteinn Gunnar Sigurðsson lyckas behålla en vardaglig ton mitt i surrealism­en, nästan ända fram till det flippade slutet, skriver Maria Domellöf-Wik.
SURREALIST­ISK. Hafsteinn Gunnar Sigurðsson lyckas behålla en vardaglig ton mitt i surrealism­en, nästan ända fram till det flippade slutet, skriver Maria Domellöf-Wik.
 ??  ??
 ?? Bilder: SCANBOX ??
Bilder: SCANBOX

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden