Göteborgs-Posten

Fräckt – men kan bli bättre

KROGKOLLEN: Fredric Askerup lämnar Hello Monkey med en påtaglig känsla av förvåning.

- FREDRIC ASKERUP 031-62 40 00 uteatarna@gp.se

Hello Monkey har länge varit en jämn och innovativ favorit; med sin moderna asiatiska fusionsmix och med armar som har spretat åt alla håll och kanter, men i slutändan alltid fått ihop det – och gått i mål – oftast i enastående storstilad form.

På Magasinsga­tan har jag suttit och glott på kockarna i det öppna köket när de briljerat i finhacknin­g och visat upp nästan konstnärli­ga sidor – och på Linnégatan har vi kunnat gömma oss bakom det överdåniga koreanska barbecuebe­rget och sen glatt ramlat ihop i den cocktailva­rma solsidanna­tten.

DEN TREDJE KROGDELEN av ”Apan” blev Smörgåsbar­en på Kyrkogatan, vilket kändes lite otajmat då trendmacka-tåget redan hade gått kändes det som – och inte heller blev långvariga­re än att man snart gjorde en nyemission och i stället skapade en fusion mellan Kina och Italien.

Det låter helt underbart, eller hur? Två världsbäst­a kök i ett liksom.

Och sympatiskt nog har Hello Monkey komponerat två delarmenye­r, en större och en combi, och den senare hugger vi ju gärna vid ett förstagång­sbesök för att få en uppfattnin­g av vad det handlar om. När vi läser menyn så blir vi nämligen tårögda av uppfinning­srikedomen och vill ha in allt på en åsnekärra, men det ska visa sig inte behövas nån eskort eftersom man inte får speciellt mycket för 265 spänn per person.

RAVIOLI MONKEY STYLE är en ångkokt och vegetarisk­t gyozaknyte och Asian Ravioli är en liten överstekt raviolikud­de (två var) – och den senare är skriven som rena poesin i menyn: ”Grissida, fermentera­d chili, koriander med miso och päronsmör”, och vi blir helt chockade av att faktiskt inte hitta mycket spår av de smakerna i någon av dem. Kanske inte så konstigt då fyllningen knappast överstiger 2 gram? Men två goda dippsåser (det kan dom!) tröstar oss i alla fall något.

DEN KINES-ITALIENSKA uppfinning­en ”Italienska dumplings” faller övriga sällskapet på läppen – men övertygar inte mig; kyckling, soltorkade tomater toppade pancettacr­eme och ingefärsvi­nägrett låter ju även det hur gott som helst, men någon gillar att den feta cremen tagit över för mycket, de andra tycker inte det. Två små munsbitar var, det är allt.

Friterat går ju knappast att misslyckas med, hoppas vi vidare, och hugger in på varsin liten friterad pastaräka som har fått sin sista vila i ett wraps-salladsbla­d med kinasmaker, men inte heller den exploderar, men är helt okej.

VI HAR NU även vinkat efter servicen, som har glömt ta in vinet och läskeblask­en – och med så lite mat så hinner vi nästan äta upp in innan den trehövdade servicen lyfter blicken åt vårt håll, denna lugna varma senmajkväl­l, strax innan löning.

Eftersom ingen av oss blir mätt rullar vi in en ostig tryffelsal­amipizza, som inte blir uppäten på grund av … ja, den smakar ju bara ost.

Förvånade lämnar vi Apan den här gången och det känns lite som när en vän har gått och blivit tokig, inte vet vad hen gör men tappat konceptet.

Gör om, gör rätt, vi vet att ni kan mycket bättre.

 ??  ??
 ?? Bild: ANNA VON BRÖMSSEN och FREDRIC ASKERUP ??
Bild: ANNA VON BRÖMSSEN och FREDRIC ASKERUP
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden