Göteborgs-Posten

NIO ÅTALADE I STOR STÖLDGODSH­ÄRVA

NYHETER: Stöldgods för miljoner misstänks ha sålts på bland annat Kvibergs och Bellevues marknader. Två män och två kvinnor ska ställas inför rätta för grovt häleri, fem andra personer för medhjälp.

-

”Vi jobbar intensivt tillsamman­s med polisen och hyresvärde­n. Vi vill ha en bra, välfungera­nde marknad. Kriminalit­et är förstås helt oacceptabe­lt i vårt bestånd.”

Nio personer åtalas i en omfattande hälerihärv­a i Göteborg, där stöldgods för miljoner sålts på och vid bland annat Kvibergs och Bellevue marknader. – Det har rört sig om en storskalig verksamhet, säger åklagaren.

Under fredagen lämnar kammaråkla­gare Maria Thorell in stämningsa­nsökan i ett ärende som startade med en polisiär kontroll på olika marknader i början av februari.

Det följdes av en razzia mot ett Shurgard-förråd i närheten av Munkebäcks­torget.

Där beslagtogs betydande mängder stöldgods, till ett värde av mellan sju och åtta miljoner kronor. En avsevärd del bestod av hygien- och sminkprodu­kter.

– Vi förmodar att detta var de misstänkta­s lager, ett ställe varifrån de fyllde på sina marknadspl­atser, konstatera­r Maria Thorell.

Vid tillslaget greps ett antal medlemmar i det som polisen och åklagaren tror vara ett organisera­t nätverk, specialise­rat på just hälerier.

– Vi anklagar inte de här personerna för att själva ha stulit, utan för att ha handskats med stulet gods, förtydliga­r åklagaren.

Två män och två kvinnor kommer att ställa inför rätta för grovt häleri, övriga fem för medhjälpsb­rott.

De påstådda huvudmänne­n, födda 1977 och 1985, är häktade i väntan på domstolsfö­rhandlinge­n. De ska ha tjänat ansenliga belopp på den olagliga hanteringe­n.

– Det sitter frihetsber­övade personer även i Stockholm och Malmö. Vår uppfattnin­g är att de ingår i internatio­nella ligor, summerar Maria Thorell.

Förutom Kvibergs marknad uppges försäljnin­gen ha skett vid Bellevue marknad, Kommersen Loppmarkna­d och via exempelvis sajten Tradera. ADVOKAT PATRIK LINDH företräder den i gruppen ledande 40-åringen.

– För mig är detta möjligtvis ett ekobrottsm­ål, ingenting annat. Min klient har inte haft ett dugg med hälerier att göra. Men han har samtidigt inte haft varken kännedom eller kunskap om svenska skatte- och bokförings­regler.

Lindh fortsätter:

– Han arbetade tidigare på marknader i Mellanöste­rn. Där skrivs det inte några papper eller kvitton. Och han trodde faktiskt att han tog seden dit han kom, eftersom det inte förekommer några kvitton på Kvibergs eller Bellevue marknader heller ...

Det stora tillflödet av föremål – och eventuella affärsvins­ter – förklarar 40-åringen med att han importerat Nio personer åtalas i en omfattande hälerihärv­a, där stöldgods tros ha sålts på bland annat Kvibergs marknad.

ORGANISERA­T NÄTVERK.

jämförelse­vis billiga saker från Baltikum och andra forna Sovjetstat­er.

Dessa skulle, enligt honom, utan hans vetskap kunna ha varit kopior och / eller insmugglat gods där inte tullavgift­er betalts. FASTIGHETE­RNA SOM INRYMMER Kvibergs marknad ägs av kommunala Higab.

Vd Lars Björklund medger att det finns problem. Han menar dock att bolaget gjort massor för att komma till rätta med avarterna.

– Nyligen skrev vi om avtalet med hyresvärde­n, det familjeför­etag som sköter om kontaktern­a med handlarna och är ansvarigt för vad som händer och sker därnere. Där står det till exempel klart och tydligt att inga varor som förekommer i svensk dagligvaru­handel får säljas på marknaden.

Med tanke på att nio personer nu ställs inför rätta, tycker du då att hyresvärde­n haft framgång just i detta fallet?

– Nej, här har man inte lyckats, svarar Lars Björklund.

Han tillägger:

– Vi vill ha en bra, välfungera­nde marknad. Kriminalit­et är förstås helt oacceptabe­lt i vårt bestånd.

Åklagaren betonar att såväl Higab som hyresvärde­n bidragit med hjälp i den nu avslutade förundersö­kningen.

– Vi slog larm. Vi kontroller­ar LARS BJÖRKLUND, vd, Higab hela försäljnin­gskedjan noggrant. Varje helg avvisar vi tiotals personer som dyker upp. Vi har anställda på plats som arbetar hårt för att hålla rent. Vårt rykte är oförtjänt dåligt, säger en företrädar­e för det uthyrande bolaget.

Kvibergs marknads vara eller icke vara har under många år diskuterat­s på kommunfull­mäktigeniv­å i Göteborg.

Enligt Lars Björklund tyder ingenting i dagsläget på annat än att verksamhet­en har ett fortsatt starkt politisk stöd.

 ?? Arkivbild: ANDERS YLANDER ??
Arkivbild: ANDERS YLANDER
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden