Göteborgs-Posten

Fyra av fem artister på Summerburs­t är män

- JAN ANDERSSON jan.andersson@gp.se

I kväll är Summerburs­t tillbaka på Ullevi för sjunde gången. Och för sjunde året i rad råder en skriande brist på kvinnliga artister.

– Det är tyvärr så branschen ser ut, säger Anna-Clara Olofsson på arrangören Live Nation.

Faktum är att det har sett ännu värre ut. När Summerburs­t drog igång i Stockholm 2011 (året efter i Göteborg) var det i princip endast manliga artister som uppträdde. Därefter har festivalen långsamt och metodiskt bjudit in alltfler kvinnliga artister. Det visar siffror från satsningen Jämställd festival.

När de 2013 började att föra statistik över Summerburs­ts bokningar var 6 procent av artisterna kvinnor. 2014 hade siffran växt till 8 , året efter till 10 och 2016 var andelen kvinnliga artister 16 procent.

I år har Summerburs­t bokat 45 akter till Ullevi, åtta av dem är kvinnor vilket motsvarar ungefär 17 procent.

– Vi är väl medvetna om problemati­ken och jobbar aktivt för att det ska vara så jämställt som möjligt på Summerburs­ts scener, säger AnnaClara Olofsson på Live Nation.

Hur jobbar ni med det?

– Vi håller ögonen öppna och försöker verkligen att boka så många tjejer vi bara kan, men det finns inte så många kvinnliga akter i den här genren vilket gör att de blir väldigt populära och snabbt uppbokade.

Tidigare har bland annat Icona Pop och Zara Larsson uppträtt på festivalen­s största scen, i år blir producente­n, nätstjärna­n och Instagramp­rofilen Caroline Roxy enda kvinna på Ullevis största scen.

Betydligt bättre ser det ut på Summerburs­ts mindre scener. På den nya technoinri­ktade scenen Love affair på Valhalla IP är sex av femton artister kvinnor.

– Det är jättekul och visar ändå att det i alla fall går åt rätt håll, menar Anna-Clara Olofsson

Så ni är nöjda med det?

– Nej, inte alls, det finns mycket kvar att jobba på. Självklart vill vi nå ännu längre.

När kan ni vara nöjda då?

– Vi hoppas på en helt jämställd festival, 50/50 bland artisterna, men dit tar det nog ett tag att nå, det är inte så EDM-genren ser ut idag. Och det är ju ett problem för hela musikbrans­chen, ja hela samhället egentligen, inte bara för Summerburs­t.

Till skillnad från Sweden Rock, som har lika ont om kvinnliga artister som Summerburs­t, är det dock jämställt bland publiken på Ullevi.

– Vi brukar till och med ha överskott på tjejer och det tycker vi är kul.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden