Göteborgs-Posten

Rapparen och Ranelid har en kärlekslåt ihop

- JOHANNA HAGSTjoRha­ÖnnMa.hagstrom@gp.se johanna.hagstrom@gp.se

Kollegan Albin Myers tipsade göteborgsk­e artisten Habib ”Habz” Nafar om Björn Ranelid. Nu har de spelat in en ”naken, ärlig och lite rå” kärlekslåt tillsamman­s. Och kanske, kanske gör de den på Ullevi i kväll.

Det går väldigt bra för hiphoparti­sten Habib ”Habz” Nafar nu. Han är ”galet kär” i sin partner, ska spela på Summerburs­t på Ullevi och har just gett ut en ny låt som fått enormt genomslag.

– Det har nästan bara varit positivt, alla talar gott om låten, men det känns lite ovant att jag gör ett släpp och plötsligt vill all media prata med mig, säger Habz. EN STARKT BIDRAGANDE

orsak till ståhejet kring låten Koko, som släpptes på fredagsför­middagen, är att författare­n Björn Ranelid är med i inledninge­n.

– Det hela började med att jag hittade ett klipp med honom och samplade in i låten. Så spelade jag upp det för Albin Myers och han sa ”Det är ju Björn! Han är kompis med min farsa, vore det inte coolare om han gästar?” säger Habz.

Han tyckte att det lät osannolikt att Ranelid skulle nappa, men tvärtom gick författare­n igång direkt, kollade sitt schema och dök upp i studion, peppad till tusen. Ranelids ljudpålägg tog bara någon halvtimme, men det var en upplevelse som Habz kommer minnas länge.

– Vi hade aldrig träffats tidigare och jag hade väldigt mycket respekt för honom. Han hade väldigt speciell energi, var väldigt skön och berättade mycket om sig själv, som att hans son ger honom stajlingti­ps och att hans fru sköter hans bokningar och tycker att han borde jobba mindre.

De ställde Björn Ranelid vid mikrofonen för att testa ljudvolyme­rna, men för Ranelid finns det inget mellanläge.

– Han hade ingen nedskriven text, men redan under soundcheck körde han en fantastisk femminutar­e. Vi var alldeles tagna. Vi tog det några gånger till och sedan klippte jag ut en del som passade i låten. RESULTATET ÄR ETT

möte mellan en trap-artist och en folkkär poet som Habz inte tror har skett förut, åtminstone inte i Sverige.

– Hela låten börjar med att han kör en spoken word, så tar jag över och drar in lyssnaren i det råa. Jag kallar låten för regnbågssl­ajm, det är en kombinatio­n där det vackra och rena möter det råa och smutsiga.

Låten är en hyllning till kärleken och sexualitet­en, till känslan när man är nykär, berättar han och det

”Låten är en hyllning till kärleken och sexualitet­en, till känslan när man är nykär”

visar sig att upplägget var en utmaning från hans flickvän.

– Hon tycker att jag gör så himla hård musik och sa lite på skämt att jag skulle göra en kärlekslåt. Jag antog utmaningen, men på mitt sätt.

Ditt sätt?

– Det är en väldigt naken sanning. Såhär blottad vet jag inte om jag varit i någon av mina låtar.

Är ni kompisar nu, du och Ranelid?

– Vi är vänner! Jag fick till och med spela in en video där han berättar för min partner att om vi skulle vilja gifta oss någon gång, så ställer han upp som vigselförr­ättare.

Oj, vad sa hon när hon fick se den?

– För henne är det en overklig situation att det finns en låt som är dedikerad till henne och sedan Ranelid som säger att han vill viga oss. Det är mycket att smälta.

Habz har fått blodad tand och vi lär få höra fler gränsövers­kridande samarbeten framöver.

Vem i Sverige drömmer du om att göra en låt med?

– Cornelis hade varit legendaris­kt. Om jag ska välja någon nu levande så hade det varit väldigt kul att jobba med Håkan Hellström eller någon annan göteborgar­e. Det vore kul med en låt som lyfter fram flera artister från samma stad.

I kväll får göteborgar­na se mer av Habz. Han och Albin Myers har duon The Gang Gang Gang tillsamman­s och de ska uppträda på Summerburs­ts stora scen.

– Jag är uppvuxen vid Ullevi så det här är det största som kan hända för mig. Håkan Hellström och Kapten Röd har spelat där. Och nu är jag nästa göteborgar­e på Ullevi. Jag är väldigt laddad!

Då måste du ju ha med Björn Ranelid!

– Jag vill väldigt gärna välkomna Björn Ranelid på scen, men jag får nog suga på den lite, säger Habz först.

Sedan är det som att han kommer på något och låter förtjust när han fortsätter:

– Det roliga är att mitt under inspelning­en gick Ranelid plötsligt över till engelska i tre-fyra minuter. Och Gang Gang Gang-projektet kör vi på engelska, så då har vi faktiskt en inspelad röst som skulle kunna gå. Vem vet, det kanske blir The Gang Gang Gang featuring Björn Ranelid i framtiden?

 ?? Bild: PRIVAT ?? PARTNERS. Björn Ranelid och göteborgsk­e artisten Habib ”Habz” Nafar fann varandra direkt under inspelning­en av Koko. ”Jag har aldrig hört någon beskriva kärlek som han gör, som att kärleken har världens största händer men väger ingenting. Ingen annan...
Bild: PRIVAT PARTNERS. Björn Ranelid och göteborgsk­e artisten Habib ”Habz” Nafar fann varandra direkt under inspelning­en av Koko. ”Jag har aldrig hört någon beskriva kärlek som han gör, som att kärleken har världens största händer men väger ingenting. Ingen annan...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden