Göteborgs-Posten

Museifejd om döda kroppar

- LARS NICKLASON

KULTUR: Alla mänskliga kvarlevor, bland annat de välkända siamesiska tvillingar­na, ska bort från Naturhisto­riska museet. Det har styrelsen bestämt. Men sakkunniga anser att beslutet är olagligt.

MUSEUM: De siamesiska tvillingar­na och andra mänskliga kvarlevor på Naturhisto­riska museet ska plockas bort ur samlingarn­a och begravas. Det har politikern­a i Västarvets styrelse beslutat. Men sakkunnig personal på museet menar att beslutet strider mot lagen.

Den politiska styrelsen för Västarvet, den del av VG-regionen som Naturhisto­riska museet lyder under, har beslutat att en gallring av mänskliga kvarlevor ska göras i samlingarn­a.

Processen, som ska vara slutförd i september, innebär inte bara att kvarlevor från ursprungsb­efolkninga­r ska återlämnas utan också att till exempel skelett och mänskliga kroppsdela­r i formalin ska avlägsnas. De siamesiska tvillingar­na, som tillsamman­s med valen och elefanten, tillhör de objekt som mest förknippas med Naturhisto­riska museet kommer i så fall att begravas.

– Det är 2018 och vi har en annan syn på de döda än man hade på 1800-talet. Beslutet har tagits av en enig styrelse, säger Gunilla Josefsson (S), vice ordförande i Västarvets styrelse.

Hon säger att styrelsen fått stöd av Riksantikv­arieämbete­t och deras nyligen framtagna skrift ”God samlingsfö­rvaltning - stöd för museer i gallringsp­rocessen.” Men i den nämns inget om mänskliga kvarlevor. – NEJ, DEN ger inget råd om vad som ska avyttras och inte. Den beskriver bara processen hur det ska gå till om något avyttras, säger

Kicki Eldh på Riksantikv­arieämbete­t.

I själva verket har regeringen gett Riksantikv­arieämbete­t i uppdrag att utarbeta en vägledning för museernas arbete med mänskliga kvarlevor. Kicki Eldh leder utredninge­n som ska vara klar nästa år.

Varför väntar ni inte in utredninge­n?

– Jag har ingen kommentar till det, säger Gunilla Eliasson. Riksantikv­arieämbete­t har inte haft några synpunkter på varför vi tog beslutet nu. Enligt Kicki Eldh är det inte heller deras jobb att ha det.

PÅ NATURHISTO­RISKA MUSEET är flera i den sakkunniga personalen som GP talat med förvånade över att beslutet att gallra mänskliga kvarlevor kommer nu. Magnus Gelang, intendent, beskriver det som ”helt uppåt väggarna”.

– Först när Riksantikv­arieämbete­ts utredning är klar, och regeringen sagt sitt, kan vi börja gallra. Det får inte finnas något tyckande i det här, det får inte styras av någon politikers uppfattnin­g.

Det var just därför, för att fastställa museernas profession­ella oberoende, som Museilagen tillkom förra året. Enligt den måste ”Museihuvud­männen (i detta fall Västarvets styrelse) säkerställ­a att ett museum har ett bestämmand­e inflytande över verksamhet­ens innehåll”.

– Vi som sakkunniga har inte varit delaktiga i processen. Vi är glada att styrelsen vill se över våra samlingar, men vad vi gör med dem har de inte med att göra, säger Magnus Gelang.

STAFFAN WIKELL, JURIST på Sveriges kommuner och landsting, ger stöd för resonemang­et.

– Något sådant här har visserlige­n aldrig prövats i domstol, men museets expertis ska ha inflytande. Västarvets styrelse ska ta in dem i sin beslutspro­cess, säger han.

Som Magnus Gelang ser det har styrelsen alltså begått ett dubbelfel – dels föregått en statlig utredning, dels brutit mot museilagen.

Gunilla Josefsson håller inte med.

– Det är ingen som sagt att vi bryter mot lagen, det får i så fall testas, säger hon.

Så vad kommer att hända med de siamesiska tvillingar­na? Kommer de att begravas?

– Just nu är det en ickefråga, vi funderar inte ens över det, säger Magnus Gelang. Man får verkligen ha på fötterna om man ska radera bort dem. Både det historiska intresset och det publika intresset är så stort. Vad som än görs med dem kommer att få stor uppmärksam­het.

”Det är 2018 och vi har en annan syn på de döda än man hade på 1800-talet.” GUNILLA JOSEFSSON (S)

 ??  ?? KRITISK. ”Vi är glada att styrelsen vill se över våra samlingar, men vad vi gör med dem har de inte med att göra”, säger Magnus Gelang, intendent Naturhisto­riska museet.
KRITISK. ”Vi är glada att styrelsen vill se över våra samlingar, men vad vi gör med dem har de inte med att göra”, säger Magnus Gelang, intendent Naturhisto­riska museet.
 ?? Bilder: ANNA SVANBERG ?? FÖRÄNDRING­AR. De siamesiska tvillingar­na och andra mänskliga kvarlevor på museet ska plockas bort och begravas.
Bilder: ANNA SVANBERG FÖRÄNDRING­AR. De siamesiska tvillingar­na och andra mänskliga kvarlevor på museet ska plockas bort och begravas.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden