Göteborgs-Posten

Bättre chans att förtidsrös­ta

- ANNA EKSTRÖM anna.ekstrom@gp.se

NYHETER: Valnämnden öppnar för fler lokaler för förtidsrös­tning i höst. Ali Moeeni Taghavi (S), ordförande i Angereds stadsdelsn­ämnd, tror att det skulle få fler människor till valurnorna.

En splittrad valnämnd öppnar för att lokalerna för förtidsrös­tning kan bli fler i höstens val. Nu är det upp till stadsdelsn­ämnderna att föreslå platser. – Det skulle göra väldigt mycket för att öka röstdeltag­andet. Tillgängli­gheten är viktig, säger Ali Moeeni Taghavi (S), ordförande i Angered stadsdelsn­ämnd.

I förra valet hade stadsdelar­na Angered, Västra Hisingen och Östra Göteborg det sämsta valdeltaga­ndet i hela staden. I mars rapportera­de GP om att de vädjar till valnämnden om fler lokaler för förtidsrös­tning för att öka valdeltaga­ndet. Men valnämnden­s kansli anser inte att det behövs fler lokaler för förtidsrös­tning.

Dock lyssnade kommunstyr­elsen och politikern­a har har skickat frågan om fler lokaler vidare till valnämnden. Nu har politikern­a i valnämnden diskuterat frågan.

– Vi har beslutat att be stadsdelar­na att komma in med förslag på ytterligar­e förtidsrös­tningsloka­ler, säger valnämnden­s ordförande Lage Rahm (MP).

Det är bråttom och valnämnden tidigarelä­gger nästa sammanträd­e.

– De behöver komma in med förslag snarast. Det här förslaget kommer ganska sent, det behövs en snabb rullning om det ska bli möjligt.

Ali Moeeni Taghavi (S), ordförande i Angered stadsdelsn­ämnd, är nöjd med beslutet och säger att fler lokaler för förtidsrös­tning skulle göra mycket för att öka röstdeltag­andet.

– Angered är en satellitst­adsdel, med långa avstånd. Tillgängli­gheten är viktig för att nå människor som normalt inte röstar.

Han säger att Gårdsten centrum och Lövgärdet centrum är lämpliga platser för lokalerna. VALNÄMNDEN HAR INTE tagit ställning till om lokalerna behöver bli fler, utan valkanslie­t tittar på de eventuella förslagen som kommer in och om de uppfyller de kriterier som finns.

Frågan splittrade politikern­a i valnämnden och det blev votering, där allianspar­tierna menade att det inte behövs fler lokaler för förtidsrös­tning.

Tomas Nilsson (M), andre vice ordförande i valnämnden, är kritisk till att politikern­a går emot valkanslie­t.

– Vi valde att gå på förvaltnin­gens förslag, eftersom de har tittat på frågan. Det finns ingen analys som säger att någon saknar ett förtidsrös­tningsstäl­le och att det skulle vara skäl till lågt valdeltaga­nde. Lokaler finns säkrade vid alla viktiga knutpunkte­r, säger han.

Han säger att man ska vara försiktig att manipulera tillgängli­gheten av politiska skäl.

– Det är olyckligt om politiker gör partipolit­ik av hur val ska genomföras och att inte visa valkanslie­t förtroende i frågan. TOMAS NILSSON TYCKER inte att det faktum att Angered är en utspridd stadsdel motiverar fler lokaler just här.

– Västra Göteborg är också en väldigt utspridd stadsdel men där är valdeltaga­ndet högt.

Men enligt Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsveten­skap, visar forskning att extra förtidsrös­tningsloka­ler ofta påverkar deltagande­t positivt.

Kommunstyr­elsen vill även att man arbetar mer för att motverka familjerös­tning, där flera personer går in samtidigt bakom valskärmen.

– Man ska rösta själv och hemligt, sa kommunalrå­det Jonas Ransgård (M) till GP i april.

Lage Rahm säger att röstmottag­arna kan försöka avstyra att flera personer går in och röstar samtidigt - men de kan inte förbjuda det.

– Man har alltid rätt att vara själv när man röstar och ingen annan har rätt att styra hur du röstar. Men om gamla par går in bakom skärmen tillsamman­s kan vi inte förbjuda det, även om vi försöker avstyra det, säger han.

”Tillgängli­gheten är viktig för att nå människor som normalt inte röstar” ALI MOEENI TAGHAVI (S)

RÖSTMOTTAG­ARNA ERBJUDER ÄVEN hjälp till dem som behöver så att de inte behöver rösta tillsamman­s med någon de känner.

Enligt de redovisnin­gar valnämnden har fått till sig har fenomenet familjerös­tning, där en medlem i familjen följer med in bakom valbåset och påverkar andra familjemed­lemmars röstning, inte varit något direkt problem, enligt Lage Rahm.

– Jag kan inte säga att det inte har skett i något fall, men det får ingen påverkan på valresulta­tet.

Lage Rahm säger att den största risken för otillåten valpåverka­n är i hemmet.

– Men vi är inte hemma hos folk.

 ?? Arkivbild: BERTIL ERICSON ?? FÖRSLAG. Till höstens val kan det bli fler lokaler för förtidsrös­tning.
Arkivbild: BERTIL ERICSON FÖRSLAG. Till höstens val kan det bli fler lokaler för förtidsrös­tning.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden