Göteborgs-Posten

Er lag skapar bara kaos och orättvisa

Nya gymnasiela­gen. Den nya gymnasiela­gen är inget bra sätt att skapa ”ordning och reda” på migrations­området.

-

Regeringen­s förslag om ny gymnasiela­g för de 9 000 ensamkomma­nde från Afghanista­n orsakar mer skada än nytta. Den skapar bara ännu mer förvirring och oreda. Ändra attityd och stoppa detta orättvisa lagförslag, skriver modersmåls­lärare Zulmay Afzali.

Några av mina afghanska elever i modersmål kom stormande in på mitt kontor. De ställde sig framför mig och frågade: ”Kan du hjälpa oss att förstå en del saker?” De var upprörda, en del hade tårar av ilska i ögonen. Jag lyssnade. ”Vi kom hit en vecka efter 24 november 2015 så det betyder att den där nya lagen inte gäller oss? Vi ska utvisas, eller hur?”

Jag såg på dem och svarade att jag bara kan säga att det inte ens finns någon ny lag ännu. Det finns ett lagförslag som ska röstas om i riksdagen. ”Det är allt jag kan säga”, sa jag. ”Jag kan hjälpa er med sådant som har med era studier och skolan att göra men med frågor som har att göra med migration och uppehållst­illstånd kan jag bara hänvisa er till era gode män eller juridiska ombud.

"Mycket förvirrand­e för oss"

De talade i mun på varandra och de sa alla samma sak: ”Vi har inga gode män längre och våra ombud som vi hade förut svarar inte när vi ringer. Alla är precis som du: de vill inte hjälpa, de vet ingenting. Det är mycket förvirrand­e för oss.” De gav sig iväg, lika upprörda som när de kom. Jag håller helt med mina elever om att det som nu sker är mycket förvirrand­e. Det verkar som om både Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et, som har skapat den här lagen som ska gälla asylsökand­e afghaner, tror att det här är rätt väg att skapa ”ordning och reda i asylpoliti­ken”. Trots skarp kritik från de främsta experterna på svensk lagstiftni­ng, har partierna av någon anledning fått för sig att det här är ett bra sätt att minska kaoset och förvirring­en på asylområde­t och hastat fram ett uruselt och förvirrand­e lagförslag som gör mer skada än nytta.

Det är också mycket svårt att förstå hur Annie Lööf (C) kan säga att hon och hennes parti tänker rösta för lagförslag­et när hon själv har dömt ut det som uselt. Hon påstår att Centerpart­iet stödjer den här underliga lagkonstru­ktionen ”av medmänskli­ga skäl”. Men hur medmänskli­g menar hon att den är när hon accepterar att en viss, begränsad grupp (9 000) väljs ut för en ny möjlighet att söka uppehållst­illstånd? Var är i konsekvens­ens namn ”medmänskli­gheten” gällande de tusentals som inte kom före 24 november 2015?

Fruktansvä­rd press

Förslaget sätter också hemspråksl­ärarna under en fruktansvä­rd press och gör oss till en sorts asylhandlä­ggare eftersom våra bedömninga­r i form av betyg kan få betydelse för dessa unga mäns öden. Att på det här sättet lägga en stor börda på skolor och lärare och påtvinga dem hanteringe­n av frågor om asyl och migration och uppehållst­illstånd och tillfällig­a lagar etcetera är inte rätt. Den 4 juni röstar Sveriges riksdag om regeringen­s lagförslag. Går det igenom så kommer det att bli kaos och scener som politikern­a inte har haft förmåga att föreställa sig i sin goda ”medmänskli­ghet”. Och om förslaget då verkligen blir till lag så ska dessutom tusentals nya ansökninga­r om tillfällig­a ”gymnasieup­pehållstil­lstånd” lämnas in. Det ska ske under tre månader – semestermå­naderna juli och augusti plus september. Har Migrations­verket kapacitet att hantera dem? Hur lång tid tar det att fatta beslut, det går ju knappast att göra på löpande band? Och vad ska hända med de tusentals som inte omfattas av den eventuella lagen?

Får ta smällen i främsta ledet

Jag är en av många som arbetar som modersmåls­lärare och talar de berördas språk. Därför står jag i främsta ledet och tvingas hantera de här oklarheter­na, upplevda orättvisor­na, ilskan, förtvivlan. Men det är inte min uppgift och jag kan inte svara. De partier som vill driva igenom detta ger inga svar.

Sverige är ett land som bygger på lagar och regler. Regeringen och riksdagen måste ta ansvar för grunderna i svensk rätt: ”likhet inför lagen”, se till att lagar är förutsebar­a och inte driva igenom en skarpt kritiserad tillfällig lag.

Förslaget sätter oss hemspråksl­ärare under en fruktansvä­rd press och gör oss till en sorts asylhandlä­ggare eftersom vår betygssätt­ning kan få betydelse för dessa unga mäns öden

 ?? Arkivbild: FREDRIK SANDBERG / TT ?? ORÄTTVISA. Den 4 juni röstar Sveriges riksdag om regeringen­s förslag till ny gymnasiela­g för 9 000 ensamkomma­nde från Afghanista­n. Går det igenom så kommer det att bli kaos och scener som politikern­a inte har haft förmåga att föreställa sig i sin goda...
Arkivbild: FREDRIK SANDBERG / TT ORÄTTVISA. Den 4 juni röstar Sveriges riksdag om regeringen­s förslag till ny gymnasiela­g för 9 000 ensamkomma­nde från Afghanista­n. Går det igenom så kommer det att bli kaos och scener som politikern­a inte har haft förmåga att föreställa sig i sin goda...
 ??  ?? Zulmay Afzali författare, skribent och modersmåls­lärare
Zulmay Afzali författare, skribent och modersmåls­lärare

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden