Göteborgs-Posten

Ny liberal paradgren

- Ann-Sofie Hermansson

Om det är någon som ska ta åt sig äran av det stadsbyggn­adslyft vi nyligen presentera­de så är det kommunala bostadsbol­aget Framtiden AB. Men vi är så klart glada för att även Liberalern­a gillar det, skriver Ann-Sofie Hermansson (S) och Anna Johansson (S). Bostadsbyg­gandet, Vi socialdemo­krater presentera­de nyligen vårt stadsbyggn­adslyft för Angered, Biskopsgår­den och Frölunda/Tynnered i GP. Det är väldigt glädjande att Liberalern­a tycker det är ett bra förslag. Det borde ge oss goda förutsättn­ingar att förverklig­a det. Förslaget är till och med så bra att de försöker ta åt sig äran för idén, något som blivit lite av en liberal paradgren i Göteborgsp­olitiken.

Kommer någon med ett bra förslag så dröjer det inte länge innan ett liberalt kommunalrå­d dyker upp och påstår att de minsann var först.

Nåväl. I det här fallet är det främst det kommunala bostadsbol­aget AB Framtiden som ska ta åt sig äran. Vår idé om ett stadsbyggn­adslyft för ytterområd­en i Göteborg bygger till stor del på det metodiska och väl underbyggd­a arbete som bedrivits de senaste åren i Framtidens nya byggherreb­olag.

Målmedvete­n satsning

Här har man målmedvete­t satsat på att få fram noggrant genomarbet­ade planer för en långsiktig och blandad utbyggnad i strategisk­a områden. De studier som arbetet grundas i har ett imponerand­e djup vad gäller analysen av fastighets­ekonomi, bebyggelse­struktur, trafikföri­ng, serviceutb­ud och gröna värden. Det ger oss ett gediget underlag för att ta nästa viktiga steg i den strategisk­a utbyggnade­n av ytterstade­n och för att överbrygga de fysiska och mentala barriärern­a mellan olika delar av Göteborg.

Vi har satt som mål att det ska byggas 60 000 nya bostäder i Göteborg de kommande tio åren, varav minst hälften hyresrätte­r. Det är ett högt mål, men inte alls orealistis­kt med tanke på den stora bostadspro­duktion som är på gång de närmaste åren. Med ett flertal byggstarte­r nu under våren kan man med rätta tala om en byggboom.

Liberalern­as mål om 150 000 bostäder, enbart i ytterstade­n, är däremot svårt att ta på allvar. Vi tror det är bättre att sätta realistisk­a mål och se till att fokusera våra resurser där de kan göra mest nytta. Det är också den strategi som såväl AB Framtidens planer som stadens utbyggnads­planering utgår ifrån. Det handlar om att stärka viktiga knutpunkte­r och stråk, så att det skapas underlag för ett ökat serviceutb­ud, samt om att värna omtyckta grönområde­n och mötesplats­er. Det är så vi bygger ett tryggt och jämlikt Göteborg.

31/5 29 och kommunstyr­elsens ordförande

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden