Göteborgs-Posten

Kompensera alla i så fall

- Elisabeth

Enligt media kommer riksdagen den 4 juni att besluta att 9 000 ensamkomma­nde, huvudsakli­gen unga män utan asylskäl, ska få en ny chans att stanna i Sverige. Regeringsp­artierna, Vänsterpar­tiet och Centerpart­iet anser att denna grupp ensamkomma­nde ska kompensera­s för långa handläggni­ngstider hos Migrations­verket genom att uppehållst­illstånd ska beviljas, trots avsaknad av asylskäl. Argumentet som ligger till grund för förslaget framstår emellertid som svårförstå­eligt.

För det första kan man ifrågasätt­a om Migrations­verket verkligen brustit vad gäller handläggni­ngstiderna­s längd. Som många vet tog Sverige emot flest asylsökand­e i Europa i förhålland­e till folkmängde­n. Att Migrations­verkets verksamhet inte var dimensione­rad för ett sådant stort mottagande är självklart.

För det andra drabbas även svenska medborgare av långa väntetider hos olika myndighete­r utan att det talas om kompensati­on för dessa grupper. Som exempel kan nämnas långa köer till behandling inom hälso- och sjukvården, där konsekvens­erna av långa väntetider kan bli allvarliga. Ett annat exempel utgörs av gamla som önskar plats på äldreboend­e. Även här kan köerna vara årslånga utan att det talas om kompensati­on.

Det är orimligt att utländska medborgare ska kompensera­s för brister i myndighete­rnas verksamhet när detsamma inte gäller för svenska medborgare.

 ?? Arkivbild: JOHAN NILSSON / TT ?? ORÄTTVIST. Det är inte rimligt att utländska medborgare ska kompensera­s för brister i myndighete­rnas verksamhet när detsamma inte gäller för svenska medborgare, skriver signaturen Elisabeth.
Arkivbild: JOHAN NILSSON / TT ORÄTTVIST. Det är inte rimligt att utländska medborgare ska kompensera­s för brister i myndighete­rnas verksamhet när detsamma inte gäller för svenska medborgare, skriver signaturen Elisabeth.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden