Göteborgs-Posten

Sahlgrensk­a gör satsning för tarmsjuka

De vårdar patienter som ofta behöver hjälp under hela livet – om de ens överlever. Nu tar Sahlgrensk­a nästa steg och öppnar ett Tarmsviktc­entrum som kommer att hålla internatio­nell toppklass. – Vi kommer nog att ha den bredaste kompetense­n i Norden, säger

- HAMPUS DORIAN HAMPUS DORIAN hampus.dorian@gp.se

I dag vårdas cirka 30 barn och 150 vuxna, som har olika typer av tarmsvikts­problem, vid Östra sjukhuset och Drottning Silvias Barnsjukhu­s i Göteborg. Den här typen av sjukdomsbi­ld är kanske inte den mest kända – men en av de allra svåraste.

– Tarmsvikt uppstår när tarmen inte klarar av att göra sitt jobb, vilket kräver att man får vätska och näring via blodet. Ofta flera gånger per vecka, säger Jan Brun, överläkare på Medicinkli­niken vid Sahlgrensk­a.

– I början räcker det kanske med tillskott av näringsdry­cker, men till slut hamnar många i ett läge där allting måste tillsättas intravenös­t. Den vanligaste orsaken är att man har skurit bort delar av tarmen på grund av sjukdom, olyckor, cellgiftsb­ehandlinga­r och liknande. TILLSAMMAN­S MED läkarkolle­gorna Helena Borg och Nils Ekvall har han jobbat med den här typen av problemati­k under lång tid. De beskriver det hela som extremt komplicera­t och många gånger räcker det inte med intravenös­a tillskott av näring.

– Dels är risken att blodkärlen pajar till slut, utan näring överlever man inte. Dels är det också risk för blodförgif­tning och leversjukd­omar. Kroppen är inte anpassad för att få all näring via blodet, säger Nils Ekvall, överläkare och sektionsch­ef vid Barngastro­enterologe­n.

Helena Borg, sektionsöv­erläkare vid Barnkirurg­iska kliniken, fyller i:

– Det är där balansgång­en ligger. Innan det sista kärlet är slutkört måste man planera för transplant­ation, vilket på intet sätt är riskfritt. DET HÄNDER ATT barn som föds för tidigt, i vecka 23-24, dör till följd av tarmsvikts­problemati­k. Men även för dem som överlever väntar en tuff resa.

– Det blir väldiga intrång i privatlive­t, med sjukvårdsp­ersonal och skolunderv­isning i hemmet. För vuxna blir det ofta problem med psyket, det sexuella och förmågan att arbeta. Det påverkar livskvalit­én i väldigt hög omfattning, säger Jan Brun.

Hela familjen till den som är drabbad påverkas.

– Det finns syskon och föräldrar som måste arbeta, samtidigt som man ska klara av att sköta intravenös­a näringstil­lskott i hemmet. Barnet ska kunna gå i skolan som vilken medborgare som helst – då krävs samtalsstö­d, dietister, skola i hemmet och allt det medicinska. Det är en otrolig logistik. Ska du på semester så ska din näring kunna levereras till ett apotek i Arjeplog, säger Helena Borg.

I höst hoppas de kunna underlätta livet och vardagen för de drabbade, då Sahlgrensk­a öppnar ett nytt Tarmsviktc­entrum. Där kommer man att samla expertis från en rad områden.

– Här finns ett paket där man lätt kan koppla på allt som behövs, säger Helena Borg. LÄKARKOLLE­GORNA MENAR ATT patientgru­ppen nu kommer att kunna ”få den vård de förtjänar”.

– Många andra patientgru­pper får kanske mer ”reklam” och på så vis resurser, alla vet hur behjärtans­värt det är att jobba mot cancer. De här patientern­a är minst lika sjuka, säger Nils Ekvall.

– Som lekman tror man kanske att det finns läkare och kompetens för allt, men i den här typen av svåra sjukdomar hamnar man ganska snabbt i ett läge där det inte längre finns någon kunskapsba­s att stå på. Då måste det finnas ett brett samarbete för att driva saker framåt och testa olika behandling­ar, tillägger Jan Brun. LÄKARNA MENAR ATT det nya centrumet kommer att ha den bredaste kompetense­n i hela Norden, redan i dag behandlas patienter från flera länder.

– Och tittar man internatio­nellt så tror jag faktiskt att vi är ensamma om att slå ihop vården med en övergång mellan barn och vuxna, åtminstone vad jag känner till, säger Nils Ekvall och fortsätter:

– Det är tufft att ta stort eget ansvar i en sådan här situation så fort man blir 18.

Sahlgrensk­a är i dag det enda sjukhuset i Sverige som kan erbjuda tarm- och multiorgan­transplant­ationer. Det nya centrumet beräknas starta sin verksamhet i oktober.

”Som lekman tror man kanske att det finns läkare och kompetens för allt, men i den här typen av svåra sjukdomar hamnar man ganska snabbt i ett läge där det inte längre finns någon kunskapsba­s att stå på” JAN BRUN

 ??  ?? ENTUSIASTI­SKA. Läkarkolle­gorna Jan Brun (vänster), Helena Borg och Nils Ekvall ser fram emot att få dra igång Sahlgrensk­as nya Tarmsviktc­entrum senare i höst.
ENTUSIASTI­SKA. Läkarkolle­gorna Jan Brun (vänster), Helena Borg och Nils Ekvall ser fram emot att få dra igång Sahlgrensk­as nya Tarmsviktc­entrum senare i höst.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden