Göteborgs-Posten

Löfven: Slutsnacka­t om migration

- ERLING BORÉN erling.boren@gp.se

För att vända krisläget ska S prata välfärd i stället för migration. Det säger Stefan Löfven till GP i samband med Byggnads kongress i Göteborg. Mer välfärdsde­batt ska även hindra att fler LO-anslutna går till SD. Med drygt två månader kvar till valet ser det tufft ut för S. I GP/Sifo från den 18 maj sjönk partiets stöd med 3,2 procentenh­eter till 25,2 procent, jämfört med månaden innan. I valet 2014 fick partiet 31 procent. Enligt Stefan Löfven är huvudförkl­aringen till S-tappet i opinionen att debatten handlat om migration, snarare än välfärd.

– Vi har redan hanterat migrations­frågan och vi har presentera­t vilken migrations­politik vi vill ha långsiktig­t. Nu gäller det att få debatten att handla om något annat än migration.

Om Socialdemo­kraterna får välja ska debatten handla om två huvudsakli­ga politikero­mråden: välfärd och arbetsmark­nad.

– Valet måste handla betydligt mer om det stora vägvalet. Frågan är om vi ska gå mot stora investerin­gar i välfärden, som vi redan har påbörjat, eller om vi ska tillbaka till stora skattesänk­ningar och därmed mindre resurser till välfärden, säger Stefan Löfven till GP.

– Det andra handlar om arbetsmark­nad. Ska vi ha en tryggare arbetsmark­nad eller inte? fortsätter han. I TORSDAGS LA Socialdemo­kraterna fram ett tiopunktsp­rogram för arbetsmark­naden. Ett av förslagen i programmet är att ta bort anställnin­gsformen allmän visstidsan­ställning. Anställnin­gsformen är en tidsbegrän­sad anställnin­g som kan tillämpas utan något specifikt skäl från arbetsgiva­rens sida. Kritiker till ert förslag menar att anställnin­gsformen är ett sätt för arbetslösa att kunna få in en fot på arbetsmark­naden. Ligger det inget i kritiken?

– Nej, det gör det inte. Det har alltid funnits, och det ska alltid finnas möjlighete­r till visstidsan­ställninga­r, men vi menar att det ska finnas en förklaring till varför arbetsgiva­ren vill ha visstid. I dag är det ingen konst för en arbetsgiva­re att hantera tillfällig­a arbetstopp­ar med en visstidsan­ställning. Allmän visstid däremot är helt upp till arbetsgiva­ren att bestämma om man vill ha på visstid eller inte. Vad kritikerna också ska fundera på är hur det är för en individ som alltid går på visstid. Kommer människor med otrygga anställnin­gar kunna vara med och gå på kafé, handla eller investera i lägenheten eller huset.

Fackförbun­det Byggnads kongress pågår i Göteborg mellan torsdag och söndag. Kongressen är den 17:e i ordningen och syftet är att lägga upp riktlinjer­na för fackförbun­dets arbete perioden 2019 till 2022.

Efter framträdan­de av bland annat LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldss­on höll Stefan Löfven tal inför byggnads medlemmar. Bland annat berömde Stefan Löfven fackförbun­dets jämställdh­etsarbete.

– Ni utbildar varandra och ni utmanar varandra. Ni motarbetar sexism och rasism. Men ni gör även något mer, ni förändrar bilden av fackförbun­dsrörelsen, sa han i talet. STEFAN LÖFVEN FÖRKUNNADE även att det är ”få ställen där jag känner mig så hemma som på en facklig kongress”. Samtidigt är det många LO-väljare som senaste åren vänt S ryggen.

Sedan valet 2014 har S tappat framförall­t LO-anslutna män till SD. Under stora delar av 2017 låg stödet för SD bland manliga LOväljare på cirka 25 procent. Hur ska ni se till att fler LO-anslutna väljer S i stället för SD i valet?

– Återigen, visa vad vägvalet är i svensk politik. Jag tror absolut inte att en majoritet av LO-väljarna vill tillbaka till en politik som går ut på att sänka skatter. Ungdomar vill ha tryggare anställnin­gar, det är ungdomar som oftast utsetts för hyvling av arbetstid, visstidsan­ställninga­r eller sms-anställnin­gar där man få sitta och vänta vid telefonen.

 ?? Bild: ERIK MÅRTENSSON ?? ÄMNESBYTE. Debatt om välfärd och arbetsmark­nad, snarare än migration, ska bryta Socialdemo­kraternas dödläge i opinionen. Det säger Stefan Löfven.
Bild: ERIK MÅRTENSSON ÄMNESBYTE. Debatt om välfärd och arbetsmark­nad, snarare än migration, ska bryta Socialdemo­kraternas dödläge i opinionen. Det säger Stefan Löfven.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden