Göteborgs-Posten

Forskaren: ”Det har en positiv effekt”

- ETEZAZ YOUSUF etezaz.yousuf@gp.se

Angered, Östra Göteborg och Västra Hisingen har det lägsta valdeltaga­ndet i hela staden. Fler förtidsrös­tningsloka­ler hade kunnat vara en lösning, enligt statsvetar­en Henrik Ekengren Oscarsson.

Göteborg stad har flera områden som tapas med lågt valdeltaga­nde. I området Norra Gårdsten röstade knappt en tredjedel av de röstberätt­igade i det senaste kommunvale­t. Det var den lägsta siffran i hela landet. I Östra Göteborg röstade under två tredjedela­r av de röstberätt­igade i förra kommunvale­t.

I Västra Hisingen var siffran strax över två tredjedela­r. Men det finns stora skillnader mellan område till område. I exempelvis Norra Biskopsgår­den, Svarte Mosse, Vårväderst­orget, Södra Länsmansgå­rden, Badvädersg­atan och Treröset är det bara strax över hälften som valde att rösta. I Torslanda är det i stället nio av tio som gick till vallokalen i senaste kommunvale­t. Även i riksdagsva­let utmärker sig områdena med ett lägre valdeltaga­nde än resterande delar av staden.

Henrik Ekengren Oscarsson är professor i statsveten­skap vid Göteborgs universite­t och har forskat kring val. HAN MENAR ATT det i samtliga områden i dag finns en sammansätt­ning av personer med låg grad av social integratio­n och social status.

– Det är faktorer som påverkar valdeltaga­ndet. Desto högre status och integratio­n, desto högre valdeltaga­nde, säger han.

Hur ska valdeltaga­ndet då öka i sådana områden? Henrik Ekengren Oscarsson menar att det är den absolut närmsta kretsen som har störst inflytande.

Det kan handla om familj och vänner – snarare än riktade satsningar från partier och politiker.

– Valdeltaga­nde är en social handling och människor gillar att göra saker ihop. I de miljöerna där deltagande­t är lågt kan man behöva få en spark i rumpan av kompisar, föräldrar eller fotbollstr­änaren. Den typ av människor som har makt över oss i vardagen, säger han.

Enligt Henrik Ekengren Oscarsson finns det forskning som visar på att insatser som till exempel fler lokaler för förtidsrös­tning har en positiv effekt.

– Stora undersökni­ngar vi har gjort visar att valdeltaga­ndet ökar där det finns förtidsrös­tningsloka­ler.

– Det är en bra insats som sänker trösklarna. Vi har svart på vitt för den reformen.

 ??  ?? HENRIK EKENGREN OSCARSSON.
HENRIK EKENGREN OSCARSSON.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden