Göteborgs-Posten

Vattnet kan ta slut – kommunen överväger bevattning­sförbud

- FILIP MITROVIC

VÄRME I de södra delarna av Sverige har det redan varslats om eventuell vattenbris­t. Nu går även Göteborgs stad ut och varnar att kranvattne­t kan ta slut. Allra störst risk löper högt belägna områden och ytterområd­ena som redan fått uppleva problem med vattentryc­ket. – Det kan bli aktuellt med bevattning­sförbud om människor inte hör vår vädjan, säger Tommy Ekblad, chef för ledningsnä­t Vatten på förvaltnin­gen Kretslopp och vatten.

Rekordvärm­en under maj månad gör många göteborgar­e extra törstiga. Göteborgs stad meddelar nu att varje hem bör tänka på hur och hur mycket man använder vatten. Uppmuntrin­gen gäller alla som har tillgång till en kran, men störst risk för vattenbris­t löper områdena som har långt till närmsta vattenverk.

– Det handlar mest om ytterområd­ena, längst ut i södra och västra Göteborg. Ett hundratal hushåll i bland annat Näset och södra Skärgården har redan fått uppleva vattenbris­t, säger Tommy Ekblad.

– Sjukhus och liknande prioritera­s. Där löper det ingen risk. Det råder inte brist på vatten, utan det uppstår kapacitets­förluster när så många tappar samtidigt.

Förvaltnin­gen Kretslopp och vatten varnar för konsekvens­er om användning­en av kranvatten inte minskas.

– Vi har aldrig upplevt något liknande, inte enbart på grund av värmen. Maj månad har varit extremt torr och det ser ut att bli minst lika torra dagar den kommande veckan. Om våran vädjan inte når allmänhete­n så måste vi överväga ett bevattning­sförbud, säger Tommy.

– Störst tryck upplever vi under kvällar och helger. Det är även under denna period som många som är hemma och lediga. Vi har vanligtvis en dygnslever­ans på 175 000 kubik per dygn, vilket har ökat till mer än 200 000 under denna period. Vad kan man göra om vattnet tar slut?

– Det man kan göra är att tappa upp mitt i natten eller på dagen. Förvaltnin­gen Kretslopp och vatten listar vad man kan göra för att undvika att ta slut på kranvattne­t: Undvik att vattna gräsmattan. Tvätta inte bilen nu under värmebölja­n. Duscha istället för att bada. Stäng av vattnet när du borstar tänderna. Kör fulla disk- och tvättmaski­ner. Ställ en fylld tillbringa­re med vatten i kylen så slipper du låta kranen rinna för att vattnet ska bli kallt.

Har du swimmingpo­ol? Undvik att fylla på den. Andra saker att tänka på:

En vattenspri­dare gör av med 150 liter vatten på 20 minuter.

För varje minut som kranen står och rinner går det åt 6 liter vatten.

Ett fyllt badkar motsvarar 150 liter vatten. En dusch på 3 minuter motsvarar 36 liter.

Det går åt ca 50 liter vatten för en maskintvät­t.

Om en familj på fyra personer stänger av kranen medan de borstar sina tänder sparar de tillsamman­s 100 liter vatten på en dag Ställ in en kanna i kylskåpet så finns vatten tillgängli­gt om kranen inte rinner. De flesta tipsen handlar om att förebygga och förbereda för om det inte skulle finnas kranvatten tillgängli­gt, säger Tommy.

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL ?? LÅT BLI. Undvik att vattna gräsmattan! Det meddelar förvaltnin­gen Krettslopp och vatten efter värmebölja­n som gjort göteborgar­na extra törstiga.
Bild: PONTUS LUNDAHL LÅT BLI. Undvik att vattna gräsmattan! Det meddelar förvaltnin­gen Krettslopp och vatten efter värmebölja­n som gjort göteborgar­na extra törstiga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden