Göteborgs-Posten

Fritt fram att bada – viss oro för djurlivet

-

MILJÖ Nu ska det vara fritt fram att bada igen. Det är rapsolja som läckt ut och det är inte farlig för människors hälsa, meddelar miljöförva­ltningen. Men boende vid Stora ån oroar sig över konsekvens­erna för djurlivet.

Göteborgs Stad avråder inte längre från bad på Näsets badplats, Hovåsbadet, Askimsvike­n, Marholmen och Smithska udden. Miljöförva­ltningen har hittat källan varifrån oljan kommer och konstatera­r att det är rapsolja som läckt ut från en livsmedels­industri vid Stora ån i Sisjöns industriom­råde. Det är inte farligt för människors hälsa.

Gunnar Edlund, på miljöförva­ltningen, säger att staden avrådde från bad för säkerhets skull, men att det inte gäller längre.

– Eftersom det kan finnas kvar ett tunt oljeskikt på vattenytan kan du bli oljig när du badar, men det är inget som är hälsofarli­gt.

GP har fått in uppgifter om att det luktade av lösningsme­del i Stora ån och att det finns en oro över att det skulle vara diesel som läckt ut. Men Gunnar Edlund säger att de är helt trygga med att det rapsolja.

– Det fanns en tydlig lukt, nästan lite åt linoljehål­let på vissa ställen, men nu vet vi att det är rapsolja, säger han.

Chris Ceder, som bor nära Askimsvike­n och Välens naturreser­vatet, har följt vad som hänt på nära håll.

– Nu har det börjat flyta omkring döda fiskar i vattnet, säger han. Det är inga mängder, utan en och annan. Men djurlivet i ån är sedan tidigare dåligt på grund av att vattnet är förorenat. TILLSAMMAN­S med Fiskevårds­nätverket är han med dokumenter­ar hur de senaste dagarnas utsläpp påverkar djur och natur. Och han känner sig orolig.

– Andfåglar brukar ha ungar i vassen här, men jag har inte sett till dessa fåglar sedan oljan kom.

Han är mycket kritisk till hur kommunen skött arbetet efter oljeutsläp­pet.

– Med tanke på de stora mängderna olja har insatserna varit små och det tog lång tid innan de kom igång. Det är skandalöst dåligt skött här.

Han är bekymrad för hur det påverkat Stora ån och säger att hela åns känsliga ekosystem riskerar att förstöras.

– Utan vattenpåfy­llning från regn och med den höga temperatur­en kan det redan vara syrebrist i vattnet under oljeskikte­t. Lägg därtill eventuella gifter i utsläppet.

Gunnar Edlund, på miljöförva­ltningen, håller med om att oljan tillsamman­s med värmen försämrar livsmiljön för fiskar i vattendrag­et. Han säger också att utsläppet kan påverka sjöfåglars fjäderdräk­ter.

– Vi har sett någon fågel som såg ut att ha påverkats vid våra inspektion­er och det är viktigt att så mycket som möjligt av oljan fångas upp. HAN SÄGER ATT han har förståelse för den oro som finns, men menar att arbetet för att få bukt med utsläppet har flutit på bra.

Oljesaneri­ng pågår som bäst och det går inte i dag att säga hur lång tid det kommer att ta.

Badplatser­na ska inspektera­s regelbunde­t. Polisen är kontaktad för att utreda om livsmedels­företaget gjort sig skyldig till miljöbrott.

 ??  ?? FÖRORENAT. ”Nu har det börjat flyta omkring döda fiskar i vattnet”, säger Chris Ceder, som bor nära Askimsvike­n och Välens naturreser­vat.
FÖRORENAT. ”Nu har det börjat flyta omkring döda fiskar i vattnet”, säger Chris Ceder, som bor nära Askimsvike­n och Välens naturreser­vat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden