Göteborgs-Posten

Bevattning­sförbud i flera kommuner

- LISA HENRICSON

VÄSTSVERIG­E Den långvariga värmen gör att flera västsvensk­a kommuner uppmanar invånarna att spara på vattnet. I Kungälv och Tjörn råder bevattning­sförbud.

– Håller värmebölja­n i sig kan vi få problem längre fram, kanske till och med nästa år, säger Anders Möller, va-chef på Tjörn.

Kommunen införde bevattning­sförbud i förra veckan, vilket betyder att invånarna exempelvis inte får använda vattenspri­dare i trädgården eller använda högtryckst­vätt för att tvätta fasader.

– Det innebär att man inte ska slösa med vatten. Har man känsliga växter kan man vattna med kanna, men det är direkt olämpligt att fylla pooler.

Anders Möller betonar att Tjörns kommun nu står inför en högsäsong då många sommargäst­er och turister kommer till ön och invånarna blir betydligt fler än vanligt. Hur kritiskt är läget?

– Än så länge är det inte kritiskt, men det gäller att alla följer det här. Nästa steg är att införa ransonerin­g då man stänger av vatten och inför kraftiga begränsnin­gar, men där är vi inte ännu. ÄVEN DE SOM har privata brunnar drabbas och Anders Möller påpekar att fastighets­ägarna själva får ta ansvar för att vattnet räcker.

– Vi har begränsad möjlighet att fylla på sinade brunnar, säger han.

I Kungälvs kommun har det varit bevattning­sförbud sedan 15 maj. Enligt va-chefen Anders Holm har restriktio­nerna gett effekt.

– Läget är ganska stabilt just nu så vi tolkar det som att man efterfölje­r det här. Men vi vågar inte släppa på förbudet så länge det råder torka.

Härryda och Lerum uppmanar invånarna om vattenförs­iktighet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden