Göteborgs-Posten

Så har priset

-

FRITIDSHUS Drömmen om ett sommarhus i Bohuslän har aldrig varit mer avlägsen. De senaste fem åren har priserna på fritidshus stigit kraftigt i många kustkommun­er. Samtidigt har bland annat amortering­skravet kylt av marknaden i ett antal kommuner det sista året.

Att vara fritidshus­ägare i Västra Götalands län har varit en god affär. De senaste fem åren har priset på fritidshus ökat med 38 procent i länet. Det visar siffror från Svensk Mäklarstat­istik, som GP har tagit del av. För riket i stort har priserna under samma period ökat något mer: sammanlagt 40 procent. ENLIGT LEIF FOURONG – som är fastighets­mäklare på Svensk Fastighets­förmedling med fokus på Tanum och Strömstads kommun – har priserna ökat olika mycket under olika år.

– Jag kan främst prata om de områden som jag är verksam i. Både 2015 och 2016 var det lite stillestån­d på marknaden, medan det gick upp under 2017. Under 2018 tror vi på en ganska kraftig uppgång, då det är brist på fritidshus, säger han.

Prisstatis­tiken visar också på stora skillnader mellan flera av de mest populära semesteror­terna i Bohuslän. De senaste fem åren har fritidshus­priserna i Uddevalla kommun ökat med hela 53 procent. Även Lysekils kommun (43 procent), Tjörns kommun (38) och Orust kommun (28) har haft en stark prisutveck­ling. BETYDLIGT MINDRE HAR priserna ökat i Tanums kommun (16) och Strömstads kommun (20).

Om man i stället undersöker utveckling­en det senaste åren blir bilden mer komplicera­d. Även om priserna på fritidshus har ökat i de flesta

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden