Göteborgs-Posten

På fritidshus ökat

-

kommuner så finns det ett antal undantag.

I exempelvis Tjörns kommun har priserna sjunkit med fem procent det senaste året, medan priserna stått still i Uddevalla kommun. ENLIGT LEIF FOURONG beror prisnedgån­gen i kommuner i södra Bohuslän mycket på att norrmännen tenderar att köpa hus i norra Bohuslän.

– I norra Bohuslän har vi haft mer nytta av norrmännen jämfört med södra Bohuslän. Här har vi egentligen en dubbelt så stor marknad, med dubbelt så mycket folk jämfört med längre söderut. Kustkommun­er som Lysekil, Tanum, Strömstad och Sotenäs har en kundgrupp som delvis består av norrmän. Denna kundgrupp berörs inte av det skärpta amortering­skravet i Sverige.

Amortering­skravet skärptes den 1 mars i år. Som en konsekvens har även bankerna stramat åt utlåningen, vilket påverkar efterfråga­n bland svenska husköpare. ÄVEN OM PRISERNA har gått tillbaka på Tjörn det senaste året så är kommunen fortfarand­e en av de dyraste i Bohuslän. Medelprise­t för de fritidshus som har sålts under det senaste året uppgick till 3 030 982 kronor. Det är högre än de flesta kommuner i länet.

Samtidigt finns det kommuner där semesterdr­ömmen är ännu dyrare. I exempelvis Tanums kommun – där både Grebbestad och Fjällbacka ingår – uppgick medelprise­t det senaste året till drygt 3,6 miljoner kronor. ENLIGT LEIF FOURONG är förklaring­en till de högre priserna i norra Bohuslän att området är populärt bland just norrmän och stockholma­re – två kundgruppe­r som kan trycka upp prisnivån.

– Det har en historisk förklaring och man måste gå längre bak i tiden än fem år. Tanum och Strömstads kommun har alltid varit populära sommarorte­r för svenskar från bland annat Stockholm, Närke och Värmland. Fjällbacka är en historiskt sett populär badort för stockholma­re.

– Efter att Sverige gick med i EU blev det också populärt bland norrmän att köpa fritidshus i norra Bohuslän. När Sverige gick med i EU släppte man på reglerna kring förvärvsti­llstånd.

Enligt Leif Fourong är förklaring­en till de högre priserna i norra Bohuslän att området är populärt bland norrmän och stockholma­re – två kundgruppe­r som kan trycka upp prisnivån

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden