Göteborgs-Posten

Kataloner tror på bättre dialog efter maktskifte

Spaniens premiärmin­ister Mariano Rajoy har tvingats avgå. Vad innebär det för relationer­na med Katalonien och den katalanska självständ­ighetskamp­en? Åsikterna går isär bland de katalaner som GP har talat med.

-

TACK OCH ADJÖ. SPANIEN:

Den katalanska krisen har varit Mariano Rajoys största huvudvärk det senaste året. Den fick sin kulmen i samband med folkomröst­ningen om ett fritt Katalonien i början av oktober. Rajoy och hans högerparti Partido Popular skickade tusentals poliser till regionen för att stoppa omröstning­en som de anser var illegal. Valdagen präglades av våldsamma scener där den spanska polisen kritiseras för att ha brukat våld mot demonstran­ter och röstande personer. Det kom rapporter om hundratals skadade.

Det ledde till omfattande protester och strejker, bland annat strejkade FC Barcelona, och klyftan mellan centralreg­eringen i Madrid och regionrege­ringen i Barcelona var större än någonsin. UNDER GÅRDAGEN kollapsade den spanska regeringen och premiärmin­ister Mariano Rajoy tvingades lämna sin post. Istället tar opposition­ens socialisti­ske ledare Pedro Sánchez över makten.

Frågan är om detta kan mildra konflikten.

Universite­tsstudente­n Irene Forment i Barcelona tror absolut på att dialogen blir bättre mellan politiker i den katalanska regionrege­ringen och spanska centralreg­eringen:

– Alla katalanska partier röstade för Sánchez så nu är det hans ansvar att prata med oss, säger hon.

En av de viktigaste frågorna för henne är de fängslade katalanska politiker och självständ­ighetsleda­re som misstänks för bland annat uppror uppvigling. Vissa av dem sitter i fängelse utanför Madrid

 ??  ?? Socialistp­artiet PSOE:s ledare Pedro Sánchez (t v) skakar hand med avgående premiärmin­istern Mariano
Socialistp­artiet PSOE:s ledare Pedro Sánchez (t v) skakar hand med avgående premiärmin­istern Mariano

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden