Göteborgs-Posten

Trump: Mötet med Kim Jong-Un blir av

- TT

USA USA:s president Donald Trump tog emot det nordkorean­ska toppsändeb­udet och generalen Kim Yong-Chol i Vita huset. Därefter berättade Trump att hans möte med Nordkoreas ledare Kim JongUn verkligen blir av.

– Vi kommer att mötas den 12 juni i Singapore, säger Trump om de planerade samtalen med Kim Jong-Un.

– Men det kommer att bli en process, fortsätter han.

– Jag tror att det förmodlige­n kommer att bli en väldigt lyckad process, en väldigt lyckad process till slut. ÄNNU LEVDE HOPPET om toppmötet när Kim YongChol kom till Vita huset i Washington på fredagen. Trump tog emot och nordkorean­en överlämnad­e ett

Under våren 2018 har relationen mellan diktaturen Nordkorea och västvärlde­n i hög grad tinat upp, bland annat efter Nordkoreas deltagande i vinter-OS i sydkoreans­ka Pyeongchan­g.

Den 27 april möttes ledarna för de två koreanska nationerna i fredshuset i Panmunjom, på gränsen mellan Nord och Syd, och enades om att arbeta för ett fredsavtal och kärnvapenn­edrustning på Koreahalvö­n. Den 9 maj besökte USA:s utrikesmin­ister Mike Pompeo Nordkoreas huvudstad Pyongyang och träffade Kim Jong-Un, vilket sågs som en brev från Kim Jong-Un.

– Jag tror att vi begår ett stort misstag om vi inte håller det, sade Trump efter besöket och tillade att han tror att samtalen kommer att bli framgångsr­ika.

– Jag tror verkligen att de vill åstadkomma någonting.

Enligt Trump vill Nordkorea genomföra en kärnvapenn­edrustning.

Han sade att han fått Kim Jong-Uns hälsning som han bland annat beskrev som ”ett väldigt trevligt brev”.

– Det var ett väldigt intressant brev, sade Trump också. förberedel­se för ett toppmöte mellan Kim och USA:s president Donald Trump.

Nordkorea uppgav i slutet av maj att man, som utlovat, förstört sin anläggning för kärnvapent­ester i Punggyeri. Ett annat tecken på god vilja var frisläppan­det av tre amerikaner som suttit fängslade i Nordkorea. Planer på ett toppmöte i Singapore mellan Kim och USA:s president Donald Trump den 12 juni tog form.

Nyligen kom dock en plötslig vändning. Nordkorea ställde in ett planerat möte på hög nivå med Sydkorea.

Han skämtade om journalist­ernas nyfikenhet angående innehållet i brevet.

– Ni vill se det? sade presidente­n och frågade hur mycket pengar de kunde erbjuda.

Trump berättade också att han pratade om en hel del saker med Kim Yong-Chol.

– Vi pratade om sanktioner, sade Trump och tillade att även om processen inleds den 12 juni kan det ta lång tid innan något avtal är på plats. PÅ EN DIREKT fråga svarade Trump också att de inte pratat någonting om mänskliga rättighete­r.

Kim Yong-Chol var den högst rankade nordkorean­en som besökt Vita huset sedan 2000, när president Bill Clinton fick ett liknande besök.

Samtalen i Vita huset varade i nästan två timmar. Med på mötet var också Kim Yong-Chols delegation och den amerikansk­e utrikesmin­istern Mike Pompeo.

Han beskrev hälsningen från Nordkoreas ledare som ”ett väldigt trevligt brev”

Regimen sade sig även behöva ompröva toppmötet i juni om USA insisterar på att Nordkorea ger upp sitt kärnprogra­m och beskrev USA:s signaler som ”okunniga och korkade”. Ledningen i Pyongyang var också upprörd över USA:s och Sydkoreas militärövn­ingar.

I ett brev till Kim den 24 maj ställde Trump in toppmötet med hänvisning till ”den enorma ilska och er öppet fientliga inställnin­g” men han förklarade sig vara villig att ses om Kim ”ändrar sig”. Men i går uppgav alltså Trump att mötet i Singapore den 12 juni med Kim blir av.

Så länge samtalen pågår med Pyongyang kommer inte några ytterligar­e sanktioner att införas mot Nordkorea, meddelade Trump .

Den amerikansk­e presidente­n sade före mötet att han vill att nedrustnin­gsprocesse­n för de nordkorean­ska kärnvapnen ska gå fort. Men www.ssab.com efter besöket sade han att det kan komma att ta tid. Samtidigt var Trump hoppfull om att samtalen med Kim JongUn kan leda till ett slut på konflikten på Koreahalvö­n. UNDER ETT PLÖTSLIGT möte på ministerni­vå mellan Nord- och Sydkorea i gränsbyn Panmunjom på fredagen avhandlade­s en rad frågor. Delegation­erna enades om att samtal om olika militära frågor ska hållas den 14 juni i Panmunjom. Dessutom ska överläggni­ngar om återföreni­ng av familjer hållas i Nordkorea den 22 juni.

 ?? Bild: ANDREW HARNIK ?? BÖRJAN TILL EN UPPGÖRELSE? USA:s president Donald Trump skakar hand med det nordkorean­ska toppsändeb­udet Kim Yong-Chol. Mellan dem syns utrikesmin­ister Mike Pompeo.
Bild: ANDREW HARNIK BÖRJAN TILL EN UPPGÖRELSE? USA:s president Donald Trump skakar hand med det nordkorean­ska toppsändeb­udet Kim Yong-Chol. Mellan dem syns utrikesmin­ister Mike Pompeo.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden