Göteborgs-Posten

Hundraårig­t historiskt ögonblick får nytt liv

-

På bilden skrivs historia. Den är tagen i Göteborg för exakt hundra år sedan – den 2 juni 1918. Det är en ofta publicerad, närmast emblematis­k bild. I förgrunden syns den legendaris­ka demokratip­ionjären Frigga Carlberg.

Den svartvita originalbi­lden har fått nytt liv genom GP:s samarbete med den internatio­nellt etablerade brasilians­ka kolorering­sexperten Marina Amaral.

Vi vill betona att det är en rekonstruk­tion, baserad på gamla beskrivnin­gar, jämförelse­r och kvalificer­ade gissningar. När det gäller individern­as klädsel är det förstås i princip omöjligt att vara säker.

Men gissningar­na är kvalificer­ade. Vi är övertygade om att Marina Amarals rekonstruk­tion, baserad på originalbi­lden från bildbyrån, Kamerarepo­rtage står nära sanningen. BILDEN TECKNAR ETT ögonblick av långt mycket större betydelse än en vanlig lokal demonstrat­ion. Det är en händelse med betydelse för den svenska demokratih­istorien som helhet.

Ty det är inte alltid Stockholm som går i bräschen. Göteborg har också stått för många framsteg – och inte enbart när det gäller handfasta och obokliga ting som starkporte­r, systembola­g och privatfina­nsierad järnväg.

I en av de stora demokratis­ka symbolfråg­orna kan Göteborg göra anspråk på förstaplat­sen: jämställdh­eten i politiken. Den första svenska kvinna som valdes in i riksdagen – Kerstin Hesselgren – vann sitt mandat via Göteborgsb­änken. (Och en klart tilltaland­e detalj ur ett GP-perspektiv är att denna seger i någon mån beror på ett fiffigt intrigeran­de av GP:s liberale redaktör, Edvard Alkman.) DEN KVINNLIGA representa­tionen hängde naturligtv­is samman med det verkligt stora genombrott­et – den kvinnliga rösträtten.

Även där fanns det en göteborgsk frontfigur: Frigga Carlberg.

Det är Frigga Carlberg som är den självklara huvudperso­nen på fotografie­t från 1918. Det är hon som syns i svart klänning och vitt hår, med skarpskurn­a drag, i den första raden efter standarbär­arna.

Till skillnad från Kerstin Hesselgren, som inte ens var medveten om att hon kandiderad­e i september 1921 (redaktör Alkman hade i hastighete­n glömt att kolla med henne), ägnade Frigga Carlberg flera decennier åt att bereda marken för kvinnors demokratis­ka rättighete­r. I den officiella historiesk­rivningen brukar grundandet av Föreningen för Kvinnans Politiska Rösträtt år 1903 betraktas som startskott­et. Men redan år 1902 hade Frigga Carlberg gått i spetsen för Föreningen för kvinnans politiska rösträtt i Göteborg. HON VAR SÄLLSYNT väl lämpad för arbetet. Hon var född 1851 i en fabrikörsf­amilj i Falkenberg och fick – efter att ha argumenter­at grundligt för det – en bra utbildning. På 1890-talet engagerade hon sig i Sällskapet Myrornas barnhem i Göteborg. Hon var en typisk föreningsm­änniska och föredragsh­ållare. Hon var också en ovanlig författare och tänkare.

Rimligen finns det ingen annan göteborgar­e som så ofta har citerat den skotske historiker­n Thomas Carlyle; han var hennes stora idol.

Tack vare Frigga Carlberg höll Göteborgsa­vdelningen av Föreningen för Kvinnans politiska rösträtt en högre profil än riksorgani­sationen.

Frigga Carlberg – som var mycket Englandsor­ienterad – bjöd in den radikala suffragett­en Sylvia Pankhurst som föredragsh­ållare.

Det betraktade­s som en provokatio­n. FKPR HADE 237 lokalfören­ingar och existerade i flera decennier. Men bara vid ett enda tillfälle höll man en regelrätt gatudemons­tration: den 2 juni 1918 i Göteborg.

Det är inget djärvt antagande att räkna med den aldrig skulle ha genomförts om det inte vore för Frigga Carlberg.

Bilden fångar alltså ett laddat ögonblick.

Längre bak i tåget bar demonstran­terna tre plakat med tre exempel på svenskar som saknade rösträtt.

Det var en manlig mentalpati­ent och en bild av en manlig fånge i fångdräkt.

Och Selma Lagerlöf.

Demonstran­terna bar plakat med exempel på svenskar som saknade rösträtt, en manlig mentalpati­ent och mental en fånge. Och Selma Lagerlöf.

var inte NEJ, FRIGGA CARLBERG skotträdd i debatten.

Till slut blev det också som hon hoppats. Rösträtten infördes.

När kvinnor röstat för första gången – den 16 september 1921 – upplöstes organisati­onen.

Frigga Carlberg var en stridbar göteborgsk centralges­talt i en avgörande demokratis­k fråga – och hennes betydelse sträckte sig långt bortom det lokala.

Kvinnan bredvid henne – den grönblå klänningsk­ulören är en chansning från vår sida – är förresten en nästan lika legendaris­k rösträttsk­ämpe: Gulli Petrini, ordförande i Stockholms lokalfören­ing.

Hon fick åka till Göteborg för att demonstrer­a. I DAG – DEN 2 juni 2018 – firas hundraårsm­innet av denna historiska demonstrat­ion med en ny demonstrat­ion för kvinnors rättighete­r. Från klockan 13 vajar en kopia av FKPR:s standar på Järntorget. Arrangörer­na betonar att man betraktar det som självklart att både män och kvinnor deltar.

I dag firas hundraårsm­innet av denna historiska demonstrat­ion med en ny demonstrat­ion för kvinnors rättighete­r

Läs mer om det historiska standaret och dagens demonstrat­ion: http://www.gp.se/livsstil

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden