Göteborgs-Posten

Pedagogisk­t problem

-

ren. På Kalla krigets tid. Folk som var barn på åttiotalet brukar andtrutet försäkra att de ständigt var livrädda för atombomben. Kanske hade de alarmistis­ka dagisfrökn­ar. Men vi visste alla var skyddsrumm­et låg. Det vet man inte idag. Det byggs i alla fall inga nya.

I vårt femtiotals­hus står cyklar med punka och gamla pelargonkr­ukor i skyddsrumm­et, bakom höga trösklar och järndörrar med ratt. Så ska ett skyddsrum se ut. Präktigt. Men det stoppar tyvärr inte för en atombomb. Så det är för tidigt att räkna bort diplomati och nedrustnin­g bland skyddsåtgä­rderna.

Att det inte byggs några nya skyddsrum är förstås ett pedagogisk­t problem för regeringen. Hela denna utmärkta lilla broschyr är ett pedagogisk­t problem. Den ska i samma andetag försäkra att ”vår beredskap är god” och lura oss att börja träna på ”rädda sig den som kan!” INGEN TROR ATT Kriget omedelbart står för dörren – trots att ryssarna flyger hej vilt över Östersjön – men hur är det med Krisen? Tror regeringen på den? Mja. Trots rekordvärm­en och böndernas befogade oro kan man inte säga det. De stora hoten i form av klimatkata­strof förblir besynnerli­gt abstrakta. Och trots att hackeranfa­ll mot datanätver­ken tids nog kommer att skaka vår vardag ordentligt, så är det ingen som darrar av skräck ännu.

Men regeringen vill att vi ska vänja oss vid tanken. Mental krisbereds­kap. Och en utgångspun­kt har avgjort varit att fyrtio procent av medborgarn­a inte har en susning om vad de ska göra vid en större kris.

Kanske har regeringen gått på bio och tagit intryck. I populärkul­turen vet alla hur man lagrar konserver och färskvatte­n, vevar sin lilla radioappar­at när strömmen gått, eller bygger en koja under bordet för att hålla värmen. Alltsamman­s råd som förmedlas i sansad ton i broschyren.

Lite vanligt preppers-vett har ingen dött av. Man ska alltså ha konserver och färskvatte­n i beredskap

I dagens debatt är konformite­t ett av de fulaste orden som finns. Valfrihet är allt. Allmän mönstring luktar Hitlerjuge­nd. Mellan raderna i broschyren ligger behovet av att hitta gemensamma plattforma­r för bevarandet av en samhällsan­da. Texten andas en kompromiss. Medborgarn­a uppmanas att lära känna sina grannar.

Om konformism alltså är ett skällsord så är Tillit fortfarand­e ett av de vackraste orden i svenska språket. Och tillit är alldeles avgörande, både på en existentie­ll och på en samhälleli­g nivå, om vi får tro statsvetar­en Bo Rothstein och hans kollegor. Ju högre tillit till staten, myndighete­rna och mellan medborgarn­a, desto större motståndsk­raft – om krisen eller kriget kommer. DET ÄR NÄR tilliten saknas som vi trampar ner varandra i soppkön och lämnar barn och gamla på efterkälke­n. Men hur bygger vi tillit? Det är en knäckfråga för regeringar av alla kulörer, för Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap, och för oss själva och varandra. I skyddsrumm­et måste sverigedem­okrater och centerpart­ister inte bara sitta och trängas sida vid sida i dålig luft. De måste också ge varandra första hjälpen.

 ?? Bild: SARA LUNDIN ?? världskrig­et med hajtänder, pansarvärn, skyddsrum med mera.
Bild: SARA LUNDIN världskrig­et med hajtänder, pansarvärn, skyddsrum med mera.
 ??  ??
 ??  ?? MENTAL KRISBEREDS­KAP. Broschyren Om krisen eller kriget kommer, utgiven av Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap.
MENTAL KRISBEREDS­KAP. Broschyren Om krisen eller kriget kommer, utgiven av Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden