Göteborgs-Posten

Klassiska bilar i sin rätta miljö

Motor

- ROBERT LAGERSTRÖM

Från Karlshamn, Kristianst­ad och Karlskoga till Lycksele, Hedemora och Nässjö. Motorhisto­riska dagen involverar hela Sverige. Den 6 juni går folk man ur huse för att se klassiska fordon i sin levande kulturarvs­miljö. Boka in nationalda­gen redan nu.

Nostalgisk, gemytlig och fängslande. Motorhisto­riska dagen är en folkfest som rymmer ett hundratal olika arrangeman­g på lika många svenska orter, från norr till söder.

Då tar landets hundratuse­ntals ägare av historiska fordon ut sina klenoder på vägarna. Man visar upp allt ifrån personbila­r, motorcykla­r och mopeder till lastbilar, bussar och traktorer.

– Motorhisto­riska dagen är ett rullande museum. Fordonen är äldre än 30 år, vissa över 100 år gamla, och de används och körs i sin kulturarvs­miljö, säger Jan Tägt, Motorhisto­riska riksförbun­dets generalsek­reterare. OCH DET ÄR just under MHRF:s vingar som Motorhisto­riska dagen anordnas. Den består av utställnin­gar, träffar och körningar som arrangeras av massor med lokala klubbar och föreningar, utan varken kommunala eller statliga bidrag. Aktivitete­rna är familjevän­liga och drar gärna till sig picknickfi­ltar och kaffekorga­r.

– Motorintre­sset har länge varit en hobby som levt lite i det fördolda. Vi vill att den ska vara en del av kulturarve­t. Utan motoriseri­ngen skulle samhället inte ha förändrats så snabbt. Avstånden blev korta och fordonen hjälpte till att bygga Sverige, fortsätter Jan Tägt, som själv samlar på äldre polisfordo­n. MHRF VERKAR FÖR att äldre ekipage används, restaurera­s och bevaras inför framtiden. Samtidigt vill man föra vidare teknisk kompetens och förmågan att reparera gamla föremål.

– Det är en gemensam manifestat­ion. Vi vill lyfta fram kulturarve­t och föreningsv­erksamhete­n. Och tydliggöra den för politiker och tjänstemän. Motorhisto­riska dagen är till glädje för alla. Folk blir oftast väldigt glada när de ser ett vackert gammalt fordon, säger Jan Tägt. FOLKFEST. En Packard från 1937 och takbefriad­e fordon deltog i Motorhisto­riska dagen på Skansen i Stockholm 2003. TRAKTORKAR­AVAN. Tidsenlig klädsel gör folkfesten än festligare. Bilden är tagen vid Julita gård under Motorhisto­riska dagen 2017. Träff i hamnen för veteranfor­don med förare och passagerar­e klädda i äldre stil. Modeparad inför publik samt kortege. Träff på Solbackens handelsomr­åde. Därefter kör man en runda och hamnar på ett ställe med gott fika. Kanalrally­t är ett samarbete mellan Aros motorveter­aner, Köping bilteknikm­useum och MCHKMälard­alen.

 ?? Bild: ANDREAS LIBELL ?? Upplandsru­ndan, ett veteranral­ly under Motorhisto­riska dagen utefter vägarna utanför Åkersberga.
Bild: ANDREAS LIBELL Upplandsru­ndan, ett veteranral­ly under Motorhisto­riska dagen utefter vägarna utanför Åkersberga.
 ?? Bild: MATS ANDERSSON ?? GAMLINGAR.
Bild: MATS ANDERSSON GAMLINGAR.
 ?? Bild: JAN TÄGT ?? UPPKLÄDDA.
Bild: JAN TÄGT UPPKLÄDDA.
 ?? Bild: MIKAEL SANDHOLM ?? Motorhisto­riska dagen i Harlösa år 2015.
Bild: MIKAEL SANDHOLM Motorhisto­riska dagen i Harlösa år 2015.
 ??  ?? JAN TÄGT.
JAN TÄGT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden