Göteborgs-Posten

Tro – på ett underbart och alldeles självklart sätt

-

Paul Balsom ber närmast om ursäkt när han i ett samtal om Sveriges möjlighete­r i VM radar upp toppnation­er som Frankrike, Italien, Holland och Portugal. ”Har man slagit dem, har en bra dag på jobbet, tar sig förbi gruppspele­t – då kan vad som helst hända”. KRÖNIKA

Landslaget­s fysiolog tycker att han är tråkig, men jag håller inte med. Fasen, vi har i närtid besegrat trean, sjuan och åttan i VM:s maratontab­ell och av bara farten tagit Europamäst­aren på Europamäst­arens hemmaplan, med reservupps­tällning. Sådant gör man inte om man inte har ett bra lag.

Det har Sverige. Ett bra lag. Som står sig i konkurrens­en.

Vad som sägs nu, när VM närmar sig och spelare och ledare ombeds uttala sig om ”hur det skall gå” skall tas med en nypa salt.

När Jimmy Durmaz och Victor Nilsson Lindelöf svarar ”Sverige” på frågan om vilken nation som Två matcher kvar. Sedan drar vi till Ryssland. Danmark i kväll handlar delvis om att spela in en startelva, men lika mycket om att undvika skador och ge Ola Toivonen och Robin Olsen speltid och självförtr­oende. Laurent Koscielny, Jakob Johansson och Dani Alves. Kanske Mohamed Salah, Nicklas Bendtner, Granit Xhaka och John Guidetti. Hur livsdrömma­r går i kras, hur skador kom emellan, hur profiler faller bort. Smäll gärna på på Friends i VM-uppladdnin­gen, men spara krutet till Ryssland. vinner VM är det lika mycket ett sätt sticka ut, markera och bjuda på en rubrik som en väl grundad fotbollsan­alys. Vi är inte Tyskland. Och vi får aldrig bli naiva. Samtidigt är det ett tecken på tro. På ett underbart och alldeles självklart sätt. Jag hamnade själv i en utläggning typisk det här laget häromdagen. Filip Helander, som var del av det guldvinnan­de U21-laget 2015 inledde i sedvanlig stil.

”Första steget är att ta sig vidare från gruppen. Sedan tar vi en match i taget.” DET VAR NÄR Bolognabac­ken tog nästa andetag det brann till i skallen på honom.

Det var som att han tröttnade på sitt eget snack, att de sagda orden inte var hans.

”Alltså, jag vill vinna. Det finns ingen anledning att säga att vi skall komma till kvartsfina­l och sedan är det bra. Jag vill alltid vinna.”

Den inställnin­gen har väldigt lite med VM-guld att göra, men pekar ändå ut en riktning. Sex av VM-spelarna var med då, de är med nu och det vet vad som krävs för att vinna. Isaac Kiese Thelin, Oscar Hiljemark, Victor Nilsson Lindelöf, Filip Helander och John Guidetti och Ludwig Augustinss­on har den erfarenhet­en.

Helander förklarar EM-guldet bäst: ”Vi hade en väldig massa flyt då. Det kommer vi behöva nu med.” PAUL BALSOM GAV en liknande bild när han i samtal med GP beskrev vad som hände i Milano efter 0–0-bragden på San Siro.

Han sade att han aldrig har varit med om det i någon grupp tidigare och då har han ändå varit med ett tag, i landslaget sedan 1998.

”Vi satt och firade segern på hotellet. Alla var såklart glada, men de flesta sade ”okej, det här räcker inte. Nu skall vi fanimig åka till VM och inte bara vara där”.” Inte bara vara där. Word. GP PÅ PLATS:

mattias.balkander@gp.se

 ?? Bild: PETTER ARVIDSON ?? MOT VM. Och det med ett lag som står sig bra i konkurrens­en. Resultaten som det svenska landslaget gjort på vägen fram till Ryssland har imponerat. Och det mot lag av högsta kvalité.
Bild: PETTER ARVIDSON MOT VM. Och det med ett lag som står sig bra i konkurrens­en. Resultaten som det svenska landslaget gjort på vägen fram till Ryssland har imponerat. Och det mot lag av högsta kvalité.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden