Göteborgs-Posten

Berg går in i VM med en god målkänsla

- HENRIK SKIÖLD John Guidetti. Bendtner Rosenborgs­spelaren Tyskland Mexiko

FOTBOLL: LANDSLAGET Marcus Berg, 31, har vräkt in bollar för Al Ain och har sin målrikaste säsong bakom sig. Relevans inför VM? Rätt stor, tycker han. – Det är positivt och så klart något man tar med sig, säger han.

Fotbollsla­ndslaget går in i sitt första VM på tolv år med en värmlännin­g från Torsby som på karriärens höst bosatt sig i Förenade arabemirat­en. Och som tagit över från Zlatan Ibrahimovi­c som den som ska göra målen.

Hittills har han gjort det galant. Med åtta mål på elva kvalmatche­r tillhörde Berg VM-kvalets främsta avslutare. AL AIN ÄR inte direkt Paris SG, Juventus eller Manchester United, men mål är mål och så dålig är inte klassen på ligan i ökenlandet.

Och framgång ger självförtr­oende. Berg kom hem till VM-lägren i Stockholm och Båstad som ligaoch cupvinnare och dessutom toppade han skytteliga­n med 26 mål. På de sex avslutande ligamatche­rna kom 14 av dem.

– I Al Ain spelar vi väldigt offensivt och vi står lite närmare mål än i landslaget. Det är lite annorlunda taktik, men jag kommer hit med bra självförtr­oende och vi har gjort det väldigt bra, säger han.

Marcus Berg mår bra. Det syns och det hörs. Så har det inte alltid varit. För en handfull år sedan plågades han av upprepade skador, var inte i närheten av en landslagsp­lats och karriären hade gått i stå. – JAG ÄR stolt över att jag lyckades ta mig ur en jobbig period, men man måste ha lite tur också och komma till rätt klubb. Jag växte den sista tiden i Hamburg och fick ett bra klubbyte när jag gick till Panathinai­kos.

– Jag fick en bra roll, presterade under fyra år och fick en landslagsp­lats. Känslan jag haft i landslaget de senaste åren har byggt på att jag känner att jag har en bra period i mitt liv. Det har gått bra både i klubblaget och i landslaget på senare tid och det är så klart något man får ta med sig till VM. – SEDAN LEVER varje match sitt eget liv, men jag känner att jag kan prestera bra mot de flesta motstånd, säger han.

Den personliga betydelsen att för första – och troligen enda – gången få uppleva ett VM som spelare är mäktig.

– Det betyder allt, något jag drömt om sedan jag var liten. Det är det största man kan göra. Det känns otroligt stort att vi får chansen att MARCUS BERG göra det. Samtidigt får man jobba med att inte göra det så stort. Vi ska spela tre matcher, förhoppnin­gsvis fler, och vi ska försöka se det som tre vanliga matcher. Efter karriären får man titta tillbaka. VARPÅ HAN TITTAR just tillbaka, till en tid då han lekte att han var Martin Dahlin, Kennet Andersson eller Tomas Brolin.

Berg är gammal nog att minnas den svenska bronssomma­ren i USA 1994. Ur de minnesbild­erna hämtar han också inspiratio­n.

– Sverige var inga favoriter, men gjorde det otroligt bra och det är klart att man har med sig att vad som helst kan hända. Jag och hela gruppen har känslan att vi kan göra bra grejor. FOTBOLL VAD Vänskapsla­ndskamp. VAR Friends arena i Solna. AVSPARK Klockan 19.45.

TV OCH RADIO TV4 klockan 19.30 och P4 Radiosport­en 19.45. SAKNAS

Anfallaren stukade foten under det näst sista träningspa­sset i Båstad och vilar.

MOTSTÅNDET Sverige har mött Danmark 105 gånger genom åren – 46 av dem har slutat med seger, 19 oavgjort och 40 matcher har danskarna vunnit. Senaste matcherna? Sverige vann dubbelmöte­t i playoff till EM i Frankrike 2016 med 4–3 sammanlagt. Danmarks anfallsvet­eran Nicklas

kommer inte till spel mot Sverige. skadade ljumsken i sin sista ligamatch för norrmännen, men tror själv att han blir frisk till VM i Ryssland. Där väntar just Peru i premiären för danskarna, som även har Australien och Frankrike i gruppen. Christian Eriksen ska bli pappa i dagarna och det är just nu osäkert om Tottenham-spelaren följer med till Stockholm. SVERIGES NÄSTA MATCH Peru i Göteborg den 9 juni.

SVERIGES VM-MATCHER n Sydkorea den 18 juni i Nizjnij Novgorod n n den 23 juni i Sotji den 27 juni i Jekaterinb­urg.

SVERIGES LAG 1. Robin Olsen – 2. Mikael Lustig, 4. Andreas Granqvist, 3. Victor Nilsson Lindelöf, 6. Ludwig Augustinss­on – 21. Jimmy Durmaz, 7. Sebastian Larsson, 8. Albin Ekdal, 10. Emil Forsberg – 20. Ola Toivonen, 9. Marcus Berg. Avbytare: 12. Karl-Johan Johnsson (mv), 23. Kristoffer Nordfeldt (mv), 5. Martin Olsson, 13. Gustav Svensson, 14. Filip Helander, 15. Oscar Hiljemark, 16. Emil Krafth, 17. Viktor Claesson, 18. Pontus Jansson, 19. Marcus Rohdén, 22. Isaac Kiese Thelin. Förbundska­pten: Janne Andersson. DANMARKS TRUPP Målvakter: Frederik Rønnow, Jonas Lössl, Kasper Schmeichel. Backar: Andreas Bjelland, Andreas Christense­n, Henrik Dalsgaard, Jannik Vestergaar­d, Jens Stryger Larsen, Jonas Knudsen, Mathias Jørgensen, Peter Ankersen, Simon Kjaer. Mittfältar­e och forwards: Christian Eriksen, Lasse Schöne, Lukas Lerager, Michael Krohn-Dehli, Mike Jensen, Thomas Delaney, William Kvist, Andreas Cornelius, Kasper Dolberg, Martin Braithwait­e, Nicklas Bendtner, Nicolai Jørgensen, Pione Sisto, Viktor Fischer, Yussuf Poulsen. Förbundska­pten: Åge Hareide. DOMARE Tobias Stieler, Tyskland.

”Jag känner att jag kan prestera bra mot de flesta motstånd”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden