Göteborgs-Posten

Frölundasp­elare gör upp i finalen av Calder Cup

- JOHAN RYLANDER

Det är alltså dags för final i Calder Cup, slutspelet efter en lång säsong i AHL. Och alldeles oavsett vinnare så kommer en gammal frölundait att plocka hem titeln. I Toronto Marlies spelar Pierre Engvall, Calle Rosén och nykomlinge­n Carl Grundström – och den stora stjärnan den här säsongen heter Andreas Johnsson.

Han har haft en magisk säsong. I grundserie­n snittade han exakt en poäng per match under 54 matcher, fördelat på 26 mål och 28 assists. Det gav eko i organisati­onen – och de nio sista matcherna flyttades Andreas upp till NHL-laget Maple Leafs, där det blev mål direkt i debuten. TUFFE NHL-COACHEN Mike Babcock hyllade dessutom Johnsson, som ligger bra till för att utses till hela slutspelet­s mest värdefulle spelare – efter imponerand­e sex mål och nio assists på nio matcher!

– Han är en bra spelare. Han är snabbare än jag trodde – nej, han är kvickare än jag trodde. Jag visste alltid att han var snabb när jag tittade på honom med Marlies. Jag visste inte om han hade farten, det har han – och han är så intelligen­t, på rätt sida av pucken och han gör riktigt bra saker.

– Han är bra på powerplay, bra på att döda utvisninga­r, han är en bra hockeyspel­are. Vi har tur att ha honom, säger Babcock som fick träna Johnsson totalt 15 matcher den gångna säsongen, varav sex i slutspelet. Det låter som om nya kontraktet är klart?

– Haha. Det får du bedöma. Jag kan ju inte göra annat än att vänta och se, skrattar Johnsson.

Hans kontrakt med Maple Leafs går ut efter den här säsongen – och förhandlin­gssitsen måste vara lysande inför nästa vinter.

– Jo, det har känts bra! Jag har fått vara skadefri, så det har varit kul att kunna spela fullt hela säsongen, säger Johnsson.

Mikael Andersson, Rochester Americans (1987)

Johan Witehall, Hartford Wolf Pack (2000)

Andreas Karlsson, Chicago Wolves (2002)

Johan Holmqvist, Houston Aeros (2003)

Robin Lehner, Binghamton Senators (2011)

Adam Almquist, Grand Rapid Griffins (2013)

Joakim Andersson, Grand Rapid Griffins (2013)

Både Pierre Engvall och Calle Rosén har också gått genom Frölundas ungdomsled, men det senaste tillskotte­t Carl Grundström är kanske den som har stått ut mest i slutspelet.

– Jodå. Det går helt okej, tycker jag. OKEJ ÄR MED Grundström­s mått mätt sex mål och fyra assists på tretton spelade matcher.

– Det ska bli grymt kul med final! Det är verkligen en lång säsong – och självklart blir det roligt att möta John Nyberg i det andra laget. Jag har några knep som jag kommer att ta fram, skrattar Grusse. Känner du att du spelar för en NHLtröja redan nu?

– Nä, just nu fokuserar jag bara på att vinna med Marlies!

I den andra Calder Cup-finalisten, Texas Stars, har alltså John Nyberg förstärkt försvaret efter den Frölunda-säsong som avslutades surt med förlust mot Malmö Redhawks.

Härryda HC-killen älskar spelet på liten rink.

– Det är en stor skillnad! Det händer mycket mer saker, det är ett snabbare spel och det är mycket mer fysiskt! Jag gillar typen av spel här! Det händer mycket mer saker, pucken studsar hit och dit och plötsligt har det ena laget en tvåmot-etta eller ett friläge. Carl Grundström säger att han har några knep för att ta sig förbi dig?

– Haha. Grusse är den som jag har bråkat med mest på träningarn­a i Frölunda, vi har alltid bra dueller ute på isen ... det ska bli grymt roligt att spela final! Jag är riktigt taggad på att få möta så många svenska spelare igen. När vi slog ut Rockford i semin så hade de fem svenskar ...

I Marlies finns förutom de fyra gamla FHC-spelarna även backarna Andreas Borgman, Timothy Liljegren och forwarden Dmytro Timashov.

 ?? Bild: ANDRES KUDACKI, JEFFREY T. BARNES OCH ?? I FINAL. Efter guldsäsong­en 2015/16 begav sig Andreas Johnsson till Kanada för att spela till sig en plats i Toronto Maple Leafs. Två säsonger senare har han imponerat stort på NHL-lagets tränare Mike Babcock. Nu ska han spela final i AHL-slutspelet...
Bild: ANDRES KUDACKI, JEFFREY T. BARNES OCH I FINAL. Efter guldsäsong­en 2015/16 begav sig Andreas Johnsson till Kanada för att spela till sig en plats i Toronto Maple Leafs. Två säsonger senare har han imponerat stort på NHL-lagets tränare Mike Babcock. Nu ska han spela final i AHL-slutspelet...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden