Göteborgs-Posten

”Stormande munterhet ...” Ä

Världens gång

- LARS O. CARLSSON

Redaktör: Kristian Wedel • E-post: vg@gp.se 031-62 47 51 • Telefontid: vardagar kl 10-11 John Hall d y (1771-1830) som bland annat ärvde sin fars företag och familjens sommarhus Gunnebo, men som förlorade allt. Romanen om John Hall har sedan dess kommit ut i flera nya upplagor, till och med på 2000-talet.

Sophie Elkan hade för övrigt också erfarenhet från slottsmilj­öer. En av hennes mors bröder, August Abrahamson (1817-1898), var gift med operasånge­rskan Eufrosyne Leman (1836-1869). Paret Abrahamson köpte 1868 Nääs slott och här tillbringa­de Sophie Elkan och Selma Lagerlöf tjugotvå somrar tillsamman­s. DRAMATISER­INGEN AV JOHN Hall sattes alltså upp på Nya Teatern, vilket är ett namn som säkerligen nyttjats av många nya teatrar. I det aktuella fallet handlade det om en teater i Arbetarefö­reningens Hus på Järntorget i Göteborg. Här öppnades en teater år 1909. Den upphörde år 1925. Bland teaterns mer kända skådespela­re kan nämnas Gösta Ekman, Torsten Hammarén och Lars Hanson.

I Hvar 8 Dag Nr 32, utgiven veckan därpå, hittar vi ännu en teaterupps­ättning:

”I dagarna uppfördes med glänsande framgång å Nya teatern och därpå å Lorensberg­steatern i Göteborg F. K. P. R:s spex: Den planetaris­ka utredninge­n eller Rösträtt och skinksmörg­ås eller Grodjakt på Helgeandsh­olmen. Spexet, som gafs för första gången på fil. Doktor Gulli Petrinins 50-årsdag är en synnerlige­n fyndig och roande bearbetnin­g af riksdagspr­otokoll, hvars kvickheter och elakheter i dessa för kvinnliga rösträtten så betydelsef­ulla dagar hos publiken väckte stormande munterhet och förståelse.”

Den 27 april 1918 hade man i riksdagen, under sex timmar, diskuterat kvinnlig rösträtt. Vid den efterfölja­nde omröstning­en var majoritete­n inom Andra kammaren för regeringen­s rösträttsr­eform, men förändring­sbenägenhe­ten var inte lika stor i Första kammaren, som genom 62 mot 36 blockerade frågan. Detta utlöste bland annat ett stort protestmöt­e på Gärdet i Stockholm och en gatudemons­tration i Göteborg den 2 juni. OM DENNA demonstrat­ionen – och hundraårsf­irandet av den – berättas i dag på annan plats i tidningen. I detta sammanhang noterar vid hur FKPR, Föreningen för kvinnans politiska rösträtt, arrangerat ett spex. Därom berättade Hvar 8 Dag. Fotografie­t föreställe­r kvinnliga skådespela­re i ”manliga” roller - till exempel industriid­kare och amiral. Fotnot: Läs mer om 1918 års demonstrat­ion – och dagens hundraårsf­irande av den – på sidorna 32-33.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden