Göteborgs-Posten

Jag är fast i nostalgins bojor

-

har jag gjort en kort intervju med Niklas Strömstedt. Han hävdar att det är trevligt med nostalgi. Jahaja. Om man kan hantera den, kanske. Jag har just flyttat, vilken är en process som är en prövning för en person som har fallenhet för det nostalgisk­a och sentimenta­la. Mitt sämsta exempel är en hög med t-shirts, kanske 30 tröjor hög. De är ofta färgglada och har tryck över bröstet, gärna med en hälsning från någon bortglömd musikfesti­val, ett band som är förpassat till historien eller någon tidstypisk slogan som ingen skulle förstå i dag. Först är de undanlagda för att de gått ur modet. Sedan är de sparade för att de är ”t-shirts som är bra att träna i”. Sedan är de sparade en gång till för att de är en nostalgisk påminnelse om en tid då jag tränade. trots allt slängt och skänkt, och jag har varit nära att slänga ännu fler. För någon vecka sedan stod jag i ett källarförr­åd med en vinylsinge­l i handen. Skivan låg i kolsvart fodral och hade vitt tryck, eftersom det var billigast möjliga lösning för ett källarband från Kungsbacka. Jag tog en avskedsbil­d med mobilen och messade till en barndomsvä­n. ”Spara eller slänga?” Svaret kom snabbt: ”En raritet. Vill du bli av med den är jag spekulant. Jag har tappat bort min.” Nu blev jag inte bara nostalgisk, jag blev snål också. En raritet, alltså?

JAG BESTÄMDE MIG för att behålla den, förstås. Det är något visst med första plattan. Det är därför Niklas Strömstedt, 60 i sommar, kan möta unga vuxna som tindrar med ögonen över att få se stjärnorna från sin Allra Första Skiva uppträda igen. Det gäller att ha lite flyt med den första skivan. Om den inte råkar vara kreddig och epokgörand­e kan den åtminstone vara GES, ett band som uppenbarli­gen är livskrafti­gt nog för att återförena­s.

Min första skiva var av Acme Band. De gjorde aldrig fler plattor, och chansen till återföreni­ng får bedömas som ytterst liten. Skulle det hända lovar jag att vara där.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden