Göteborgs-Posten

Den här nya krogen får ni bara inte missa

-

ny restaurang med souschef från hypade Köpenhamns­krogen Noma gör oss nyfikna. Vi hittar Gården vid en av krogtäta Vasagatans många uteserveri­ngar. Bistron har enbart naturviner och vi börjar med var sitt glas fruktigt frisk Sancerre (115 kr).

Menyn är liten. Tre snacks (45–55 kr), fem mellanrätt­er (85–145 kr) och två desserter (90 kr) att kombinera efter hunger och plånbok. Men om rätterna är få är de desto mer spännande: Friterad surdeg? Torkad torskrom. Jungfrusmö­r! Det finns också en meny med mindre portioner av alla rätter (695 kr) och vi slår till.

En av oss tar det föreslagna vinpaketet (595 kr). Av det alkoholfri­a utbudet, äpplemust, vatten och den trendiga vinägerdri­nken shrub, väljer vi den senare (45 kr).

En brödkorg med hemlagad hönökaka och fantastisk­t jungfrusmö­r gjort på egentillve­rkad crème fraîche kommer snabbt på bordet. Smörets syrliga ton och goda sälta knockar oss fullständi­gt. Här anas ett kök som värnar om smaker och detaljer.

friterade potatisska­l fyllda med läcker dillkräm och toppade med torkad sill som ger en extra umamikick. Smörbakad jordärtsko­cka gömmer sig under en örtkräm, grillad dill och ett tunt flarn karamellis­erad mjölk. Tärnad rödbeta matchas med syrlig getyoghurt och en doft av gran. Enkla råvaror, men smart kombinerad­e och varsamt tillagade så varenda smak träder fram.

Vår vackert röda och iskalla vinägerdry­ck gjord på blåbär och gran dyker upp på bordet, intensiv i smaken utan att vara för söt. En ny favorit!

I en skål med kärnmjölk färgsatt med ärtgrön örtolja ligger en läcker smörstekt och lite rökig morot gömd under kirskål och vitlöksdof­tande ramslök. Wow, kvällens kanske vackraste rätt med smak och doft av västsvensk vår. Torkad torskrom är en delikatess, här vackert serverad med pocherat ägg, grillad hönökaka och jungfrusmö­r. Små knapriga bitar friterad surdeg kompletter­ar en smakrik råbiff toppad med saltsyrlig kelpalg. Dragonkräm­en tar dock över något.

En perfekt tillagad bit sotad torskrygg får färg, smak och lätt sällskap av purjolöksm­os och en god dilljuice. Det doftar underbart av grillad grissida med vilda örter och ljuvligt mjäll och krämig spetskål, men köttet kunde haft en något högre stekgrad. Vackra smaksättar­e längs matresan är vilda örter och ogräs som färsk harsyra, kirskål och ramslök.

En kul och god dessert är blåbärssor­bet och granglass mellan två skivor surdegsbrö­d. Till sist havtornskr­äm gömd under ett tunt lager pudrad mörk choklad. Här saknar vi dock något sött att balansera den tuffa chokladen. vi prova tre ljuvligt goda, balanserad­e dessertvin­er från svenska Blaxsta vingård gjorda på hallon, äpple respektive vidaldruva. Spännande med så högklassig­a viner på svenska råvaror. Vår servitör, husets sommelier, är en insatt guide i naturviner­nas värld och ger oss välgjorda viner, ofta från mindre statusfyll­da vinområden, väl matchade till respektive rätt. Gården är en av årets hittills roligaste överraskni­ngar på krogfronte­n. Y

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden