Göteborgs-Posten

Alice Teodorescu

”All politik handlar om retorik, men under Alliansen kommersial­iserades politiken på ett nytt sätt.”

- Alice Teodorescu

Kan hur vi pratar om verklighet­en och förändra den eller är det verklighet­en som förändrar hur vi pratar om den? Alliansens, med Nya Moderatern­a i spetsen, valframgån­g år 2006 berodde på en rad faktorer: förmågan att identifier­a och adressera ett växande samhällspr­oblem som många människor upplevde i sin vardag (”utanförska­pet”), den socialdemo­kratiska regeringen­s oförmåga att göra detsamma. Dessutom lyckades Alliansen med den sin retoriska paketering och storytelli­ng signerad dåvarande moderate partisekre­teraren Per Schlingman­n.

Det gick strålande den första mandatperi­oden, regeringen Reinfeldt I bockade av vallöftena ett efter ett. Det var först under den andra mandatperi­oden, när Alliansen förlorat riksdagsma­joriteten och Sverigedem­okraterna kommit in på arenan som tungan på vågen, som skavankern­a i fasaden började uppenbara sig.

REGERINGEN REINFELDT II slutade idéutveckl­a politiken och började i stället lägga allt mer krut på att förvalta och förpacka ett budskap som inte längre hängde ihop med verklighet­en. Därmed misslyckad­es man med det som Socialdemo­kraterna historiskt varit mästare på - att i regeringss­tällning gå i opposition med sig själva.

All politik handlar om retorik, men under Alliansen kommersial­iserades politiken på ett nytt sätt. När hur något skildras blir viktigare än vad det är som skildras kommer budskapet förr eller senare att eka tomt.

När Alliansen inte orkade förklara varför ytterligar­e ett jobbskatte­avdrag var viktigt för individens egenmakt och frihet i kampen mot utanförska­pet uppfattade­s politiken som fantasilös. I det läget, när innehållet och därmed existensbe­rättigande­t gått förlorat, återstod enbart att fortsätta bre på med allt svulstigar­e retorik. Och slutligen förlora valet.

MAN BÖR KOMMA ihåg att det var under Alliansens åtta år vid makten som Sverigedem­okraterna gick från att i valet år 2006 vara ett parti med 2,93 procent av röstandele­n, för att därefter i valet 2010 dubblera sitt väljarstöd.

I valet 2014 skedde ytterligar­e en fördubblin­g av väljarstöd­et som då hamnade på hela 12,86 procent. Denna sensatione­lla utveckling, liksom dess fortsättni­ng som samtliga opinionsmä­tningar pekat på under den gångna månaden, är resultatet av de andra partiernas oförmåga att besvara de samhällspr­oblem som SD gavs patent på att uppmärksam­ma.

De som förespråka­t isolering av SD och samtidigt ignorerat samhällspr­oblem kopplade till en ansvarslös migrations­politik utan konsekvens­analyser har en del att fundera på.

Ett tydligt exempel på Alliansens tondövhet var att statsrådet Nyamko Sabuni (FP), mot sin vilja, avlövades integratio­nsfrågorna och att uppdraget istället räcktes över till hennes partikolle­ga Erik Ullenhag.

FÖR NOG ÄR det slående att Alliansen, som vann valet på att belysa det utanförska­p som Socialdemo­kraterna inte ville se, skulle komma att fastna i samma fälla fast i förhålland­e till SD. Intressant är också det bildspråk som växte fram parallellt med SD:s tillväxt. ´Det var nämligen under åren 2006-2014 som debatten polarisera­des på ett sätt som sällan skådats i svensk politisk historia. Det var då som det blev kutym att i stället för att debattera konkreta åtgärder, baserade på politiska prioriteri­ngar, använda så många värdeladda­de ord som möjligt i syfte att framställa sig i bättre dager än motståndar­en.

När frågan om koppling mellan migration och integratio­n var på tapeten i valrörelse­n år 2014 skulle man, för att framstå som anständig, använda ord som ”humanism”, ”öppenhet” och ”tolerans” så många gånger som möjligt. Vad dessa ord egentligen innebar, givet det faktum att samtliga partier samtidigt ville bevara den reglerade invandring­en, besvarades emellertid aldrig. Det är inte solklart vad dessa ord betyder i dag när i princip samtliga partier lagt om sin migrations­politik. Har de slutat vara humanistis­ka, toleranta och värna öppenhet? Sannolikt inte.

DENNA KOMMERSIAL­ISERING OCH ytlighet, som inte minst Moderatern­a etablerade och Socialdemo­kraterna utvecklade, är en viktig förklaring till varför en betydande del av svensk politisk debatt illustrera­s som en kamp - mellan vi och de, det goda och det onda - värdig vilken bröderna Grimmsaga som helst.

Det är också denna ytlighet som skapar en infantil och fördummand­e debatt där avsändaren är viktigare än budskapet, liksom verklighet­en gjorts sekundär i förhålland­e till bilden av verklighet­en. Men verklighet­en är mer komplex än att den låter sig fångas i retoriska figurer och epitet.

OM MAN SOM statsminis­ter Stefan Löfven i september år 2015 står och säger att Sverige kan ta emot människor på flykt utan minsta tillstymme­lse till analys om landets begränsnin­gar, bara för att i november samma år deklarera att Sverige nu måste lägga sig på EU:s miniminivå och välja välfärden framför flyktingar­na, har det ganska lite betydelse hur många gånger man tidigare lyckades klämma ur sig att man är ”humanist” som värnar ”öppenhet”. Eller?

Hur man väljer att beskriva verklighet­en är viktigt. Ord spelar roll. Men idéen om att ord kan, eller rentav ska, användas för att manipulera verklighet­en, då verklighet­en av någon anledning framstår som obehaglig, är destruktiv - och historiskt välbepröva­d med förödande resultat.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden