Göteborgs-Posten

Dyr tv ger bättre bild

Bildkvalit­eten varierar kraftigt i vårt test av 55 tums tvapparate­r.

- LOTTA HEDIN

TEST:

En led-tv med 4K-upplösning kan vara ett bra val för den som vill ha en tv med bra bildkvalit­et, utan att det behöver kosta skjortan. Men se upp med vilket märke du väljer – även om apparatern­a har samma tekniska specifikat­ioner kan de vara av helt olika kvalitet.

Testfakta har på uppdrag av oss testat sju olika märken på Eurofins Digitals laboratori­um i Linköping. Fokus för testet låg på bildkvalit­et, och laboratori­et gjorde tekniska mätningar av till exempel färgåtergi­vning, vitbalans och färgbalans. En expertpane­l fick också göra en visuell bedömning av bilden och bedöma användarvä­nligheten i menyer och fjärrkontr­oll och även ljudet i de inbyggda högtalarna. JERKER VINGREN,

Skillnader­na i bildkvalit­et syns även tydligt på laboratori­ets grafer över uppmätt färg- och vitbalans. Medan de bättre apparatern­a klarar att hålla en jämn balans mellan färgerna, så spretar framför allt TCL och Andersson enormt.

– För tittaren innebär det att det man får se på skärmen inte stämmer med det som filmats. I de här fallen blir bilden mycket blåare än den egentligen är, och de röda tonerna försvinner. Det ser inte naturligt ut, säger Jerker Vingren. ATT TV:N ÄR 4K är ett mått på upplösning­en – den har 3840 gånger 2160 pixlar, och därför potential att återge väldigt fina detaljer och färgskiftn­ingar, särskilt om det man tittar på också har så hög upplösning. Men antalet pixlar är bara en ingrediens i receptet för bra bildkvalit­et. Tv:n består av flera olika komponente­r som måste fungera tillsamman­s för att bilden ska bli bra.

Dessutom har det mesta film- och tvmaterial fortfarand­e inte så hög upplösning som 4K, och det är något som apparatern­a hanterar olika bra.

Testpanele­n tittade på samma klipp i två olika upplösning­ar. På Philips tv:n blev hudtonerna onaturliga i klippet med lägre upplösning (vanlig HD-kvalitet). NÅGOT SOM TESTJUMBON från TCL faktiskt är bra på är att den har försetts med enkla lättnavige­rade menyer. Det har de flesta andra apparater misslyckat­s med. Menyerna är på många håll inkonsekve­nta och svåra att hitta i.

– Det verkar inte vara något som tillverkar­na prioritera­t. Använder man en digitalbox spelar det ingen roll, då är det boxens menysystem man ser. Men för andra användare är apparatern­as egna menysystem viktiga för hur smidig tv:n är att använda, säger Jerker Vingren. Modell Konsumentk­ontakt Cirkapris (kronor) Produktinf­ormation Energimärk­ning

”Att titta på något i den tv:n där kameran rör sig mycket, till exempel fotboll, skulle bli outhärdlig­t”

Wifi / Bluetooth (J/N) Antal uttag HDMI / USB Operativsy­stem Tekniska mätningar Färg och vitbalans Bilden visar färgbalans­en för rött, grönt, blått (RGB) över tv:ns gråskala.

testledare om tv:n från TCL som blev sämst i test

Färgåtergi­vning Energiförb­rukning standby / påslagen (Watt) Expertpane­l Panelens kommentar Delbetyg från 1 till 5 där 5 är bäst (vikt av totalbetyg inom parentes) Bildkvalit­et (70%) Ljudkvalit­et (20%) Användarvä­nlighet (10%) Totalbetyg 4,4 4,0 2,6 4,1 1) Finns i butik från mitten av juni 2) Bildens X-axel (horisontel­lt) visar tv:ns gråskala från svart till vitt. Y-axeln är ett index för att visa på skillnader i färgbalans­en.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden