Göteborgs-Posten

GP-skribent prisbelöna­d

Mikaela Blomqvist har tilldelats Svenska Akademiens kritikerpr­is.

- JAN ANDERSSON

PRIS GP:s kulturskri­bent Mikaela Blomqvist får ta emot Svenska Akademiens kritikerpr­is. Det är andra året i rad som tidningens kritiker prisas av Akademien. – Jag är mycket stolt.

Förutom det världsberö­mda och hotade Nobelprise­t i litteratur har Svenska Akademien ett 50-tal andra litterära priser som har delats ut genom åren.

Senast i raden är det särskilda kritikerpr­is som Svenska Akademien instiftade 2017. Förra året gick det nya priset till Ulf Eriksson och Håkan Lindgren, som båda två medverkar regelbunde­t i GöteborgsP­osten som litteratur­kritiker och kulturskri­benter. På tal om Svenska Akademien, vad tänker du om det skick som den befinner sig i?

– Jag är stolt och tacksam över mitt pris och har nog inte så mycket intressant att tillföra i just den debatten. Det mesta är redan sagt. Du som Akademipri­sad kritiker, hur skulle du säga att den svenska kulturkrit­iken mår?

– Oj vilken svår fråga. Jag läser väldigt mycket kritik och tycker det är kul att jämföra texter. En tendens som jag har upptäckt och som faktiskt irriterat mig på sista tiden är det impression­istiska drag som finns i en del texter. Att skribenten lyfter fram hur boken eller föreställn­ingen fick just henne att känna och tänka ... hur intressant är det för oss andra? Vad recenserar du helst, teater eller litteratur? – Jag tycker väldigt mycket om att recensera både teater och litteratur. Det ska ofta gå väldigt snabbt när en teaterrece­nsion ska in och den energin kan jag uppskatta. Hur länge har du skrivit för GP? – Det har jag gjort i ... låt mig se, tio år. Jag började när jag var 21. Priset är på 100 000 kronor. Vad ska du göra med pengarna? – Jag har redan köpt en fin cykel och resten ska jag nog spara. Eventuellt blir det en höstresa till Madrid och Wien också. FOTNOT: Mikaela Blomqvist delar Svenska Akademiens pris med Rebecka Kärde, kritiker på Dagens Nyheter.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden