Göteborgs-Posten

VÄSTSVERIG­E:

- VÄSTSVERIG­E LISA HENRICSON lisa.henricson@gp.se

Nu utbildas 14 nya simlärare som ska undervisa i Göteborg med omnejd under sommaren.

Trots att de flesta drunknings­olyckor sker utomhus har sommarsims­kolor lagts ned på många ställen. En stor orsak är bristen på simlärare och nu görs en stor satsning på att utbilda fler.

Det är Svenska livräddnin­gssällskap­et, SLS, som står bakom projektet tillsamman­s med försäkring­sbolaget Trygg-Hansa. Totalt ska 40 nya simlärare utbildas för att jobba på simskolor utomhus i sommar och en stor del kommer av dem kommer att jobba i Västsverig­e.

Bakgrunden till satsningen är att de flesta drunknings­olyckor inträffar i öppet vatten, men i dag är det få barn som lär sig simma utomhus. På 60-talet var det över 90 procent som tog sina första simtag utomhus, i dag är förhålland­et tvärtom, säger Annica Karlsson, områdesans­varig för simkunnigh­et på SLS.

– Simkunnigh­eten bland barn har ökat och det är givetvis positivt att fler lär sig i dag. Men det är en helt annan sak att simma när det är kallt och vågigt och även dyker upp saker i vattnet som man inte har förväntat sig, säger hon. I DAG ÄR det hård konkurrens om bassängtid­er i simhallarn­a och Annica Karlsson påpekar att utesimskol­or därför ger en bra möjlighet att erbjuda fler barn plats. Men trots behovet är det många kommuner som lagt ned verksamhet­en de senaste åren, främst på grund av brist på utbildade simlärare.

– De flesta simlärare jobbar inte heltid under sommaren och då kan det vara svårt att få personal. Därför är det enklare för kommunerna att lägga resurser på vinterverk­samhet.

På Tjörn, som satsar relativt stort på sommarsims­kola, är projektet välkommet. Enligt Anita Fredriksso­n, Totalt utbildas 40 nya simlärare runtom i landet, varav 14 i Västsverig­e. De kommer sedan att jobba på utomhussim­skolor i Göteborg, Härryda, Stenungsun­d och på Tjörn. Utbildning­en är 40 timmar och stöds av Trygg-Hansa. Svenska livräddnin­gssällskap­et har samarbetat med försäkring­sbolaget under många år. fritidsass­istent och simskolean­svarig, märker de tydligt av konkurrens­en på simlärare. Förra året fick en kurs förkortas och i år kommer en av de fyra kommunala simskolorn­a vara stängd.

– Simlärarbr­isten gör att det ser ut så här. Vi har många barn på simskolor utomhus och tycker att det är jättebra att SLS gör den här satsningen. En av våra assistente­r kommer nu att bli färdig simlärare. I BÖRJAN AV juli drar de cirka 200 sommarsims­kolorna igång runtom i Sverige. Förutom att fler simlärare nu finns tillgängli­ga ger det varma majvädret goda förutsättn­ingar för årets verksamhet.

– Förra året var det en katastrofa­l sommar och många fick lägga ned eftersom det var för kallt i vattnet. Men nu är jag inte förvånad om någon startar lite tidigare, säger Annica Karlsson.

 ??  ??
 ?? Arkivbild: EMMA-KARIN BJÖRK ?? BEHÖVS FLER. Svenska livräddnin­gssällskap­et utbildar nu 40 nya simlärare som ska jobba på simskolor utomhus i sommar.
Arkivbild: EMMA-KARIN BJÖRK BEHÖVS FLER. Svenska livräddnin­gssällskap­et utbildar nu 40 nya simlärare som ska jobba på simskolor utomhus i sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden