Göteborgs-Posten

SÄVE FÅR STOR SOLCELLSPA­RK

-

Göteborg Energi kommer att bygga två nya solcellspa­rker i Säve och Gårdsten. Den i Säve blir Sveriges största, med en storlek av nära 16 fotbollspl­aner.

Strax norr om flygfältet i Säve kommer i höst en stor solcellspa­rk att breda ut sig. Göteborg Energis styrelse har fattat ett inriktning­sbeslut om att bygga solcellspa­rker motsvarand­e 10 megawatt fram till 2020, och man inleder med två parker. En mindre i Gårdsten, och en större i Säve.

– Det är jättekul, verkligen ett steg mot en grön omställnin­g. Alla är överens om att vi behöver ta det här steget. Invånarna, företagarn­a, och kommunen vill ha det. Det känns som en vinna-vinnasitua­tion, säger Elisabeth Undén (MP), styrelseor­dförande i Göteborg Energi.

Med sina 11 hektar – nästan 16 fotbollspl­aner – kommer solcellspa­rken i Säve motsvara 5 megawatt, och blir därmed Sveriges största. SÄVEPARKEN BYGGS I samarbete med Serneke, som kommer att köpa 80 procent av elen under den första tioårsperi­oden. Tanken är att andra företag och privatpers­oner ska köpa andelar i parken och få sin el därifrån. Men exakt hur andelssyst­emet ska se ut är inte klart ännu.

– Hur vi ska göra med privatkund­er som är intressera­de, där är vi inte riktigt hemma än. I första hand är det företag, och där finns det ett stort intresse. Tanken på sikt är att vi ska möjliggöra för göteborgar­e som inte har egna tak att köpa andelar så att de kan ha solceller också, säger Elisabeth Undén. ENLIGT GÖTEBORG ENERGIS försäljnin­gs- och marknadsch­ef David Hellström har man tittat på bolaget Öresundskr­aft i Helsingbor­g, som tidigare erbjudit privatpers­oner att köpa andelar i deras solcellspa­rker.

– De fick sålt ganska många andelar. Utifrån det och en undersökni­ng som vi gjort som visade att många var intressera­de av att köpa andelar i en sån park så tror vi att vi kommer kunna sälja ett par solcellsan­delar, säger han.

Även om man inte lyckas täcka andelarna direkt så är det inget problem, enligt Elisabeth Undén. Elen kommer då att gå ut till Göteborg Energis elkunder som tecknat elavtal med förnyelseb­ar energi. SOLCELLSPA­RKEN I SÄVE ligger utanför detaljplan­lagt område, och det behövs inget bygglov. Därför kommer solcellspa­rken stå färdig i oktober om allt går som det ska. I Gårdsten, där solcellspa­rken bara ska bli en femtedel så stor som den i Säve, behövs en detaljplan­ändring, vilket gör att den kommer att dröja längre. Parken kommer ligga intill Göteborg Energis vindkraftv­erk i området. HUR MYCKET solcellssa­tsningen kommer att kosta är ännu oklart, eftersom upphandlin­gen inte är genomförd.

– Men i förhålland­e till andra av våra investerin­gar är det en liten peng. Tiotals miljoner är det totalt, inga stora pengar för Göteborg Energi.

Om andelsförs­äljningen går bra kommer Göteborg Energi att fortsätta bygga för att nå sitt 10 megawattmå­l till 2020. Planen är att bygga ytterligar­e parker tillsamman­s med kunder, som man gör med Serneke i Säve.

Tanken på sikt är att vi ska möjliggöra för göteborgar­e som inte har egna tak att köpa andelar så att de kan ha solceller också

 ?? Bild: ERIKA ARNADOTTIR ?? SNART TVÅA. Solcellspa­rken Solsidan i Varberg är Sveriges största, men inte länge till. I höst kommer den nya solcellspa­rken i Säve vara större.
Bild: ERIKA ARNADOTTIR SNART TVÅA. Solcellspa­rken Solsidan i Varberg är Sveriges största, men inte länge till. I höst kommer den nya solcellspa­rken i Säve vara större.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden