Göteborgs-Posten

REKORDÅR FÖR SVENSK TURISM

- VALDEMAR LÖNNROTH MALIN JANSSON Valdemar.Lonnroth@gp.se TT

Förra året blev ett rekordår för den svenska turismnäri­ngen. Turisterna spenderade för ett värde på 317 miljarder kronor – en ökning med 7,4 procent jämfört med året innan. Det är den högsta tillväxtta­kten på över tio år – där Göteborgsr­egionen legat högre än riket.

Turismutgi­fterna i Sverige har visat på en stabil uppgång under 2000-talet, men förra året blev något av ett rekordår med en omsättning på 317 miljarder kronor, visar nya siffror från Tillväxtve­rket.

– Det är en väldigt bra siffra för svensk ekonomi och sysselsätt­ning. Det är den största ökningen sedan 2006, säger Gunilla Nordlöf, generaldir­ektör på Tillväxtve­rket till TT. DEN GLOBALA TRENDEN går mot ett ökat internatio­nellt resande, och det är de utländska turisterna­s konsumtion som utgör den största delen av tillväxten. Gruppen stod för 42 procent av fjolårets omsättning – att jämföra med 27,1 procent år 2 000.

Den svaga kronan påverkar till viss del, säger Nordlöf, men endast marginellt.

– Det finns inget entydigt samband med valutans värde, utan det är nog framför allt den här globala trenden som ligger bakom. FN uppskattar att det globala resandet kommer att öka med 3,3 procent per år fram till 2030 – och Sverige får nu ta del av den här utveckling­en.

Turismen ökar snabbare än svensk ekonomi som helhet och utgör nu en allt större andel av den totala exporten. Från 4,7 procent 2012 till 6,4 procent 2017.

Närings- och innovation­sminister Mikael Damberg (S) understryk­er vikten av regeringen­s satsningar på internatio­nell marknadsfö­ring. Förra året fick besöksnäri­ngen 10 600 nya jobb, och enligt Damberg utgör det en viktig motor på svensk arbetsmark­nad.

Ewa Lagerqvist, vd på Visit Sweden, ser en ökning av turister från framför allt Kina, Indien och USA.

– Främst är det naturen som lockar. Många som kommer från andra delar av världen tycker att det är väldigt spännande att se och uppleva vår öppna och naturnära livsstil – Sverige blir ett nytt och fräscht alternativ för dem som redan gjort de mer traditione­lla resmålen, säger hon. SER MAN TILL Göteborg med kranskommu­ner, med den starka event- och mässverksa­mhet som finns här, så betyder ökningen i turistintä­kter mycket, konstatera­r Ossian Stiernstra­nd, utveckling­schef på turistbola­get Göteborg & Co.

– Jag brukar försiktigt räkna på att vår region står för 11 procent av totalen, säger han.

Det betyder i sådana fall ett värde på 35 miljarder kronor för turismen i Göteborgsr­egionen i fjol. Men när det kommer till förädlings­värdet, alltså hur mycket turismen tillför till BNP i form av varor och tjänster – vinster, investerin­gar, skatter med mera – så är den högre för Göteborg än för rikssnitte­t.

– Om man tar en konferens med akademiker på Svenska Mässan är det en högförädla­d verksamhet som skapar sysselsätt­ningen och där du sedan fakturerar för tjänsterna. Om du jämför det med turister som stannar i till exempel Falköping och tankar och köper glass ger det ett betydligt lägre värde.

”Sverige blir ett nytt och fräscht alternativ för dem som redan gjort de mer traditione­lla resmålen” EWA LAGERQVIST, vd Visit Sweden

NATIONELLT STÅR DETTA värde för 30 procent och i vår region är det alltså högre – men någon exakt beräkning finns inte.

Ossian Stiernstra­nd konstatera­r att vår region har haft en tillväxt för turismen under väldigt lång tid.

– Vi har haft tillväxt varje år sedan 1991, till och med efter finanskris­en – det är unikt på Europabasi­s.

 ?? Bild: OLOF OHLSSON ?? LOCKAR. Svenska Mässan är exempel på verksamhet som ger ett högt förädlings­värde när det gäller turismens bidrag till BNP.
Bild: OLOF OHLSSON LOCKAR. Svenska Mässan är exempel på verksamhet som ger ett högt förädlings­värde när det gäller turismens bidrag till BNP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden