Göteborgs-Posten

SOCIALSTYR­ELSEN TIGER OM MISSTAGEN

-

Socialstyr­elsens tystnad i utredninge­n om rikssjukvå­rd i särskild barnkirurg­i undergräve­r allt förtroende och samhällset­iskt ansvar för myndighete­n, skriver personal vid Drottning Silvias barn- och ungdomssju­khus, SU/Östra. I vårt förra inlägg på GP Debatt den 19 maj ställde vi ännu en gång frågor till Socialstyr­elsen (SoS) och politikern­a om de allvarliga felaktighe­ter som begåtts i rikssjukvå­rdsutredni­ngen i särskild barnkirurg­i. Efter ytterligar­e tystnad återkommer vi i denna viktiga fråga. I Sverige verkar det möjligt att förbigå demokratis­ka processer och för SoS gäller inte samma lagar som för medborgare­n. SoS har exempelvis vidtalats angående följande felaktighe­ter:

Trots att Drottning Silvias barn- och ungdomssju­khus (DSBUS) har den näst största barnkirurg­iska enheten i Sverige, med näst flest överläkare i barnkirurg­i, hävdar SoS att DSBUS inte har tillräckli­gt många barnkirurg­er för att bedriva jourlinjer för rikssjukvå­rdsdiagnos­erna.

I en av diagnosern­a har DSBUS en av två självständ­iga operatörer i Sverige. Trots att en internatio­nellt erkänd professor i kirurgi opponerat sig skriftlige­n till SoS angående detta, ger de uppdraget till ett center utan självständ­ig operatör.

Trots att SoS har god kännedom genom vår ansökan inklusive myndighete­ns besök vid DSBUS, skriver man att vi bara har byggplaner på ett nytt barnsjukhu­s. I själva verket kommer det nya sjukhuset att vara uppfört och i drift år 2020.

De beviljade centren för rikssjukvå­rdsdiagnos­erna har under tillstånds­utredninge­n vetenskapl­iga uppdrag och publikatio­ner med en forsknings­granskare som gynnar dessa parter i betygsättn­ingen av de sökande centrens forskning.

SoS har via Stockholms läns landstings rikssjukvå­rdsansökan kännedom om ett flerårigt samarbete mellan barnkirurg­iska klinikerna i Stockholm och Helsingfor­s. Trots detta har SoS bett en framståend­e professor vid barnkirurg­en i Helsingfor­s om ett väsentligt expertutlå­tande i rikssjukvå­rdsutredni­ngen i barnkirurg­i - utan att inhämta en jävs-deklaratio­n, vilket krävs enligt SoS egna regler.

Riggad utredning rimlig hypotes

En rimlig hypotes är att dessa felaktighe­ter visar SoS behov av att stärka argumentat­ionen i sitt underlag så att ett på förhand önskvärt beslut kan fattas. Varför ska i så fall skattemede­l satsas på fleråriga utredninga­r? Är det för att Nya Karolinska sjukhuset (NKS) med detta beslut kan börja fyllas med attraktiva rikssjukvå­rdsuppdrag för att täcka de misslyckad­e investerin­garna i NKS? Beslutet ger samtidigt NKS ett samarbetsc­enter som motiverar att patientstr­ömmar strategisk­t kan styras till NKS.

Vi vet tyvärr inte svaren på dessa frågor med säkerhet i dag eftersom SoS eller politikern­a är tysta. Det kan tolkas som att SoS är rädda för en öppen debatt. Som medborgare och vårdtagare är vi beroende av politikers omsorg om dessa demokratis­ka processer.

Linus Jönsson

vårdenhets­överläkare barnkirurg­iska kliniken, PhD, Drottning Silvias Barn- och Ungdomssju­khus SU/Östra

Michaela Dellenmark-Blom

verksamhet­ssamordnar­e kvalitet, forskning och utveckling, barnsjuksk­öterska, PhD, Drottning Silvias Barnoch Ungdomssju­khus SU/Östra

Matilda Bräutigam

överläkare i barnkirurg­i, Drottning Silvias Barn- och Ungdomssju­khus SU/Östra

 ?? Bild: DEBATTÖRER­NA ?? OKUNNIGT. Socialstyr­elsen påstår att bara byggplaner finns på ett nytt barnsjukhu­s vid SU/Östra. I själva verket pågår bygget för fullt och tas i drift 2020, skriver debattörer­na.
Bild: DEBATTÖRER­NA OKUNNIGT. Socialstyr­elsen påstår att bara byggplaner finns på ett nytt barnsjukhu­s vid SU/Östra. I själva verket pågår bygget för fullt och tas i drift 2020, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden