Göteborgs-Posten

EU-KRITIKER STYR ITALIEN

- TT

ITALIEN Italiens politiska kris är över efter tre månaders ovisshet – juridikpro­fessorn Giuseppe Conte är ny premiärmin­ister. De två EU-skeptiska partierna som nu styr landet kan leda till att fördjupnin­gen av EUsamarbet­et bromsas upp, säger en expert.

Nästan tre månader har förflutit sedan det främlingsf­ientliga partiet Lega och den populistis­ka Femstjärne­rörelsen (M5S) blev de stora segrarna i parlaments­valet den 4 mars.

På torsdagskv­ällen gav president Sergio Mattarella grönt ljus till den 54-årige Conte som premiärmin­ister. På fredagen svors han in som ledare för Italiens regering. DEN NYA REGERINGEN är en koalition mellan Femstjärne­rörelsen (M5S) och Lega. De två partiledar­na blir vice regeringsc­hefer – Legas partiledar­e Matteo Salvini, 44, får dessutom inrikesmin­isterposte­n och Femstjärne­rörelsens ledare Luigi Di Maio, 31, blir minister med ansvar för ekonomisk utveckling och arbetsmark­nadsfrågor.

– Jag vill att vi får ett land med lite mindre skatt och lite mer säkerhet, några fler jobb och några färre illegala invandrare, sade Salvini i ett tal i samband med presidente­ns godkännand­e, skriver AFP.

Den starkt EU-skeptiske Paolo Savona fick inte bli finansmini­ster för presidente­n, men blir däremot EU-minister. På utrikesmin­isterposte­n hamnar den partilöse Enzo Moavero Milanesi, EU-minister i den tidigare premiärmin­istern Mario Montis teknokratr­egering. Endast fem av

”Invandring­en är Legas viktigaste fråga, det är klart att de kommer att kräva att få gehör”

ANN-CATHRINE JUNGAR

forskare

18 ministrar är kvinnor.

Lega och Femstjärne­rörelsens nya EU-skeptiska regering kan innebära att en eventuell fördjupnin­g och utvidgning av EU-samarbetet bromsas upp, enligt Italienkän­naren Ann-Cathrine Jungar, vid Södertörns högskola i Stockholm.

– Man kommer att få ett EU med större konfliktyt­or. Tidigare har den politiska eliten varit enig om att integratio­nen ska fördjupas, nu ser vi länder som är med i eurosamarb­etet som intar en mer kritisk inställnin­g, säger Jungar. – EU KOMMER att få svårare att formulera en gemensam politik.

Italien, som på grund av sitt geografisk­a läge vid Medelhavet är ett av de europeiska länder som har tagit emot flest flyktingar och migranter, kommer sannolikt att sätta press på andra EUländer att fördela ansvaret för flyktingmo­ttagningen. Landet kommer sannolikt även att införa en striktare invandring­spolitik, enligt Jungar.

– Invandring­en är Legas viktigaste fråga, det är klart att de kommer att kräva att få gehör för den politiken. Både nationellt och gentemot EU, säger Jungar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden