Göteborgs-Posten

Därför får SD inte vara med

- Lars Wallgren

REPLIK till Liberal demokrat, 23/5

Signaturen ”Liberal demokrat” är arg för att man inte vill samarbeta med SD trots att de har ett visst stöd i opinionsun­dersökning­ar. Han kallar vår demokrati ”dysfunktio­nell”.

Det är underligt att en person som kallar sig liberal demokrat inte har grundlägga­nde kunskap om liberal demokrati. Det parlamenta­riska system som tillämpas i stort sett alla västliga demokratie­r bygger på att regeringen ska ha stöd av majoritete­n i riksdagen.

Det finns naturligtv­is de som tycker att den parlamenta­riska demokratin har stora brister, men de finns främst hos dem som inte är så intressera­de av demokrati överhuvudt­aget. Något bättre system för upprätthål­lande av en demokrati har inte ännu sett dagens ljus enligt statsvetar­e inom ett brett politiskt spektrum.

Att de flesta partier värjer sig för samarbete med SD beror på att partiet har en djupt odemokrati­sk historia, att företrädar­e, även i hög ställning, ständigt ertappas med mycket odemokrati­ska uttalanden, trots partiledar­ens försök att ge partiet en demokratis­kt anständig fasad.

Bland annat har Sverigedem­okrater i ledande ställning talat om för journalist­er att ”när SD får makten” kommer journalist­erna att tystas.

Det har inte så mycket med liberal demokrati att göra.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden