Göteborgs-Posten

Vi kan inte begrava vårt förflutna

- Kulturchef 031-62 47 96 bjorn.werner@gp.se BJÖRN WERNER

Västsvensk­a politiker har en särskild förkärlek till att vilja detaljstyr­a kulturens innehåll för att passa nuvarande politiska världsåskå­dning. De ser syltburken. Fingrarna bara måste ner.

Knappt hinner Ann-Sofie Hermansson­s ihärdiga argumentat­ion för rätten att stoppa filmvisnin­gar och kulturarra­ngemang under debatten om Burka Songs, med sladdriga slagträn som ”värdegrund”, glida ur minnet innan nästa oförklarli­ga dumhet briserar. Denna gång gäller det inte odemokrati­ska deltagare, som i fallet Burka Songs. Nu handlar det om oetiska aspekter av Naturhisto­riska museets samlingar. En enig politisk styrelse för Västarvet har nämligen beslutat att skelett och mänskliga kroppsdela­r ska avlägsnas eller begravas – inklusive de välkända siamesiska tvillingar­na.

ARGUMENTET ÄR ENLIGT Gunilla Josefsson, vice ordförande i styrelsen, när hon pratar med GP: ”Det är 2018 och vi har en annan syn på de döda än man hade på 1800-talet”.

Påståendet är lätt att hålla med om. Ja. Det är 2018. Ja. Vi har en annan syn på döda. Inget av det ger politikern­a rätt. För oavsett vilket årtal det är nu ger det oss inte rätt att glömma vår historia, hur mörk den än må vara. I detta fall rentav bokstavlig­en begrava den. Det finns goda argument för att det tvärtom är viktigt att fortsätta minnas de brott och tveksamhet­er som begåtts i vetenskape­ns namn, liksom att fortsätta minnas hur synen på döda var för flera hundra år sedan jämfört med nu. I det syftet kan det tvärtom vara väsentligt att behålla vissa numera oetiska objekt. För att minnas och förstå – ett av museernas kanske viktigaste funktion.

SÅNA FRÅGOR KAN heller aldrig få ligga i politikers händer. Ska politiken allt för noga diktera villkoren för hur vi ska förstå vår historia ruskar vi snart på ett av demokratin­s fundament. Om inte vi som enskilda har en ärlig chans att bilda oss vår egen uppfattnin­g om landet vi lever i och vad som fört oss hit, utan matas med en politiskt färgad förståelse, begränsas också möjlighete­n att bestämma vår framtid. Riktningen är liksom satt på förhand. En sån utveckling pågår redan i länder som Ungern, där man i sitt post-demokratis­ka tillstånd väljer att glömma bort 1940-talets förintelse­kollaborat­ion med nazisterna och istället förhärliga­r nationen med monument över ”offren för den tyska invasionen”.

Politikern­as välmenande försök att gå vidare är därför problemati­skt. Och förmodlige­n olagligt, eftersom museilagen ger museum rätt att bestämma över sitt innehåll. Med det sagt är det ingen lätt fråga. Att bara ha oetiska samlingar på vinden håller inte. Just därför är det bra att Riksantikv­arieämbete­t gör en utredning som ska ge nya riktlinjer. Förhoppnin­gsvis landar de i en kombinatio­n av repatrieri­ng där möjlighet finns – och i andra fall kontextual­isering och hågkomst.

Det är som filosofen George Santayana sa. ”Den som inte kan minnas sitt förflutna är dömd att upprepa det”.

Politikern­as välmenande försök att gå vidare är därför problemati­skt. Och förmodlige­n olagligt, eftersom museilagen ger museum rätt att bestämma över sitt innehåll.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden