Göteborgs-Posten

Kampen mot skräpet

-

REPORTAGE: Varje år sköljer flera hundra ton plast in över de bohusländs­ka stränderna. GP följde med när föreningen Strandstäd­arna begav sig ut för att rensa upp.

Bohuslän har en mäktig motståndar­e. Varje år sköljer flera hundra ton plast in över stränderna. Om det inte vore för ideella eldsjälar skulle Bohusläns vikar korka igen. GP följde med när föreningen Strandstäd­arna tog båten till Toftö för att rensa upp.

Stefan van der Heiden böjer sig ner och plockar upp en liten plasthylsa ur en tångruska.

– Den här typen av patroner hittar vi överallt, säger han med viss irritation. Jag tror att de kommer från kryssnings­fartyg. Passagerna står på däck och skjuter lerduvor, och så hamnar hylsorna i havet.

Att patronen skulle flyta in i en vik på Toftös västra sida är inte speciellt märkligt. Ön ligger oskyddad mot öppet hav. Rakt väster ut, bakom horisonten, ligger Nordsjön, där mycket av skräpet har sitt ursprung.

– Om du kollar på texten på sidan, så ser du att fiskelådan kommer från England. Jag skulle säga att hälften av fiskelådor­na som vi hittar verkar komma från de brittiska öarna, säger strandstäd­aren Hans Jonsson, och pekar på en gul fiskelåda i vattenbryn­et.

Toftö ligger strax väster om Skärhamn, där Strandstäd­arna har sin hemmahamn. Båtresan över sundet tar bara några minuter. Precis som många yttre öar i Bohuslän är Toftö en uppsamling­splats för skräp från en lång rad länder. Både Jutska strömmen och Atlantströ­mmen pressar in i Skagerak från väster. Från söder tar Baltiska ytströmmen med sig skräp från Östersjön. Varje år sköljer 8 000 kubikmeter skräp upp på bohuslänsk­a stränder.

– Bohuslän är värst drabbat i hela norra Europa. Det är riktigt illa, säger Stefan.

Det var just en frustratio­n över sakernas tillstånd som ledde fram till grundandet av Strandstäd­arna år 2011. Stefan hade tillsamman­s med sin dåvarande sambo, Anett Persson, under fler år semestrat med båt längs kusten.

– Vi såg hur skräpberge­n växte från år till år. Vi kände att detta är ett Bohuslän som vi inte kan lämna över till våra barn och barnbarn. Det var ilska helt enkelt.

Till slut valde Anett och Stefan att ta saken i egna händer.

– Det verkade som om ingen kommun gjorde något åt det. Det var därför som vi för sex år sedan skaffade vår städbåt och begav oss ut för att städa upp.

I dag har den ideella organisati­onen växt till 220 medlemmar. En tredjedel deltar under minst en av de cirka 50 städdagar som arrangeras årligen. FÖR DAGENS STÄDNING av Toftö är det 17 personer som har slutit upp. Det är en brokig skara från hela Bohuslän. De flesta är pensionäre­r och kan avvara en torsdag mitt i veckan. Enligt Lilian Althén, som strandstäd­ar SÄCKVIS.

”Detta är något som man måste jobba med varje dag. Varje gång man är ute i naturen kan man exempelvis försöka plocka med sig minst tre saker.” HANS JONSSON Strandstäd­are

 ?? Bild: JENNY INGEMARSSO­N ?? KASTAD HANDSKE. Strandstäd­arnas Lilian Althén plockar upp en gummihands­ke från klipporna på Toftö.
Bild: JENNY INGEMARSSO­N KASTAD HANDSKE. Strandstäd­arnas Lilian Althén plockar upp en gummihands­ke från klipporna på Toftö.
 ??  ?? Stefan Janmar bär en fylld plastkasse med skräp mot Strandstäd­arnas pontonbåt.
Stefan Janmar bär en fylld plastkasse med skräp mot Strandstäd­arnas pontonbåt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden